Sluipmoordenaar: Hoge bloeddruk en cholesterol.

Een derde van de volwassenen lijdt aan hoge bloeddruk, elke dag sterven 35 mensen aan een hartstilstand en elke week krijgen 300 Nederlanders een hartstilstand.

Wat is de oorzaak? En wat kun je zelf doen om het zoveel mogelijk te voorkomen? Hart- en vaataandoeningen zijn een ware sluipmoordenaar. Meestal merk je dit niet omdat je de schade die van binnen langzaam ontstaat niet kunt zien. Je merkt de schade pas nadat het leed al is geschiedt. Denk daarbij aan klachten zoals spataderen, hersenbloeding, herseninfarct, hartstilstand, boezemfibrilleren. Normaal Een normale bloeddruk ligt ongeveer rond de 120/80. Waarbij de 120 de bovendruk is (bloed dat wordt weggepompt vanuit het hart), en 80 de onderdruk, de kracht waarbij het terugstroomt naar het hart. Een te hoge onderdruk is gevaarlijker dan een hogere bovendruk. Oorzaken Hoge bloeddruk en verhoogd cholesterol wordt veroorzaakt door ontsteking van de bloedvaten. De hoge bloeddruk wordt met name veroorzaakt doordat vaatwand de elasticiteit verliest als gevolg van ontstekingen in de vaatwand.  Ontstekingen worden veroorzaakt door een slechte leefstijl zoals roken, alcohol, onvolwaardige voeding, teveel stress en te weinig ontspanning, te weinig beweging en opstapeling van toxische (giftige) stoffen vanuit onze omgeving. Maar ook gebitsontstekingen kunnen mede zorgen voor hart- en vaatproblemen evenals ontstekingen vanuit onze darmen. Ontstekingen in de darm kunnen direct oorzaak zijn van hart- en vaatproblemen.

Niet voor niets zeggen we dan ook dat een gezonde darm de basis vormt van een goede gezondheid. Hoge bloeddruk en cholesterol komt meestal ook voor bij overgewicht. Dit gaat meestal hand in hand. Maar dat hoef niet altijd het geval te zijn. Ook slanke mensen kunnen door een slechte leefstijl problemen krijgen. Natuurlijke reactie Doordat de vaatwand ontstoken raakt wordt deze stug en minder elastisch. Daardoor kan de vaatwand niet meer voldoende uitzetten waardoor bij inspanning meer bloed moet worden gepompt maar de vaatwand daarbij niet kan uitzetten. Het gevolg is dan ook hoge bloeddruk. Vergelijk het met een smal pijpje waar je ineens meer vloeistof doorheen moet pompen. Verder zal het lichaam als reactie op de ontstekingen meer cholesterol aanmaken.  Zie het cholesterol als een soort bandenplak van je aderen. Niet het hoge cholesterol is de boosdoener maar de ontstekingen. Het cholesterol is dus een goede reactie van het lichaam om ervoor te zorgen dat je aderen niet lek raken. Wel is het een waarschuwing omdat het een teken is dat er sprake is van teveel ontstekingen. Behandeling Een verhoogd cholesterol behandelen met statines is dan ook inmiddels al lang achterhaald. Statines veroorzaken meestal meer schade dan dat ze het probleem van een te hoog cholesterol oplossen. Het middel is dan ook meestal erger dan de kwaal. Schade aan de spieren is één van de bekendste bijwerkingen waardoor spierpijn vaak een logisch gevolg is van cholesterolverlagers. Ook kunnen zij mede oorzaak zijn van het veroorzaken van diabetes doordat zij directe schade toebrengen aan de spiermitochondria en dus ook direct aan de hartspier. Niets doen is natuurlijk geen optie.

Maar wat kun je dan wel doen op een gezonde manier? Wat kun je zelf doen? Met voeding en leefstijl kun je direct invloed uitoefenen op het verlagen van je bloeddruk en bijbehorende symptomen zoals een verhoogd cholesterol. Alleen op die manier pak je de problemen in de kern aan. Dus de oorzaken van de ontstekingen zodat ook de klachten langzaam zullen afnemen en uiteindelijk zullen verdwijnen waarbij de mate van herstel natuurlijk afhankelijk is van de schade die al is ontstaan. Hoe eerder je ermee begint, hoe beter het herstel zal verlopen. Een goede voeding, voldoende water drinken, stress vermindering, onbewerkte voeding volgens de natuur, de juiste voedingssupplementen, minder stress, voldoende nachtrust zijn allen ingrediënten om ontstekingen omlaag te brengen en de bloeddruk te laten dalen. Daarmee daalt ook het verdere risico op bijvoorbeeld een hersenbloeding of een hartstilstand. Tot slot Het is vaak ongelofelijk hoe snel je medicatie kunt minderen en zelfs stoppen.  Belangrijk is natuurlijk wel dat je dit geheel onder begeleiding doet en op een gecontroleerde manier. Een gezonde leefstijl heeft geen bijwerkingen. Behalve dat je gezonder en fitter wordt. Ik wens je veel wijsheid bij het maken van de juiste keuze, en natuurlijk een hele goede gezondheid!

Bronnen: vakliteratuur, www.pubmed.gov, “Kerngezond – Leefstijl als medicijn tegen westerse ziektes” www.kerngezond-boek.nl

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.