Koester uw cholesterol!

Is cholesterol een vriend of een vijand? In het Algemeen Dagblad van 13 september staat dat 4,3 miljoen Nederlanders hart- en vaatmedicijnen slikken, waaronder cholesterolverlagers (de zogenaamde statines). De Hartstichting heeft haar naam ook aan Becel Pro-Activ verkocht.

Richard Leth, de

Is de angst voor cholesterol terecht? Expert en leek Bij een garage wordt de auto door een monteur nagekeken. Hij is de expert en bewaakt de ‘gezondheid’ van uw auto. De (huis)arts waakt over uw gezondheid. Is de (huis)arts echter expert op het gebied van cholesterol? Het is zinvol om deze discussie vanuit breder perspectief te bekijken. Bestaat er goed cholesterol (HDL) en slecht cholesterol (LDL)? LDL wordt vooral van de lever naar de weefsels getransporteerd en HDL gaat van de weefsel terug naar de lever. Wat doet cholesterol? Cholesterol wordt in alle cellen van het lichaam aangemaakt, maar vooral in de lever, darmen, bijnieren, voortplantingsorganen en de placenta. We krijgen het daarnaast voor een klein deel via de voeding binnen. Cholesterol vervult veel essentiële functies in ons lichaam. Cholesterol is een vitale bouwsteen die nodig is voor een vitaal leven. Foute afslag In de jaren zestig van de vorige eeuw kwam Ancel Keys met de publicatie dat verzadigde vetzuren bijdragen aan een verhoogd cholesterolgehalte. Deze hypothese wordt nu sterk betwijfeld door ‘The International Network of Cholesterol Scepsis’, waarin deze stelling keihard wordt tegengesproken. Sindsdien is echter wel de mythe ontstaan dat verzadigd vet het cholesterol verhoogd en dat dit weer aan de basis van hart- en vaatziekten staat. Later bleek dat hij het onderzoek heeft gemanipuleerd door essentiële gegevens weg te laten. Helaas zijn mensen vanaf de jaren zestig de (verzadigde) vetten gaan vermijden en juist meer (geraffineerde) koolhydraten en linolzuur (omega 6) gaan eten. Het aantal hart- en vaatzieken is hierdoor drastisch toegenomen, want geraffineerde koolhydraten en linolzuur staan aan de basis van ontstekingsziekten (waaronder hart- en vaatziekten). Oorzaak en gevolg ?Cholesterol blijkt namelijk niet de veroorzaker van hart- en vaatziekten, maar het gevolg van hart- en vaatziekten. Hart- en vaatziekten ontstaan vanuit ontstekingsreacties. Ons immuunsysteem staat aan de basis van deze ontstekingsreacties om ons lichaam tegen verdere schade te beschermen, ook in onze bloedvaten. Cholesterol is dus een gevolg en geen oorzaak. Of om het metaforisch te formuleren: bij brand worden ook veel brandweermannen waargenomen, maar deze zijn nog niet de oorzaak van de brand. Oplossing = ontsteking aanpakken Onze huidige leefstijl nodigt uit tot ontstekingen. We eten verkeerd, we bewegen te weinig en hebben te veel chronische (psycho-emotionele) stress. Het gevolg is dat ons lichaam in een ontstekingsreactie komt, waarbij cholesterol vooral dient om deze schade tegen te gaan. Eén van de vitale functies van cholesterol is namelijk het herstellen van schade aan de cel. Natuurlijke interventies zijn meer groente en fruit eten, een actieve leefstijl en het vermijden van lang stilzitten, een goede mondhygiëne, minder granen/gluten, peulvruchten, koemelk en kunstmatige oliën, voldoende ontspanning en meer vitale vetten, waaronder olijfolie en vette vis (visolie) en zeegroenten eten. Is uw lijf u lief, werk dan preventief! www.richarddeleth.nl  

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.