4x tips voor voeding die gezond is voor je hart

Je hart klopt dag en nacht, zonder pauze. Best bijzonder eigenlijk, dat we er zo weinig bij stilstaan.

Toch kunnen we met onze dagelijkse voedingskeuzes een hoop voor dit hardwerkende orgaan betekenen. Door bewust te eten, kun je je hart nog jaren gezond houden. Daarom geven we je in deze blog vier tips voor voeding die gezond is voor je hart.

Lekker eten

Wat eten we vandaag? Het is misschien wel een van de meest gestelde vragen. En eerlijk? Soms is het makkelijk om maar wat te pakken zonder na te denken over wat je hart ervan vindt. Maar met een paar simpele aanpassingen maak je van je maaltijd een hartelijk feestje. Denk aan een lekkere salade met vette vis, een handvol noten als snack, of zelfs een stukje pure chocolade. Je kunt natuurlijk ook online inspiratie opdoen voor een lekkere maaltijd en daar je eigen draai aan geven, zodat je ook goed om je hart denkt.

Vette vis

Zalm, makreel, haring; je hart wordt er helemaal blij van! Deze vissen zitten boordevol omega-3 vetzuren, wat heel belangrijk is voor je hart. Je kunt er ook heel makkelijk mee variëren. Maak eens een lekkere wrap met gerookte zalm, of gooi wat makreel door je salade. Twee keer per week vis eten is al genoeg om je hart een boost te geven. En wist je dat sardientjes uit blik net zo gezond zijn als verse vis? Perfect voor als je wat minder tijd of budget hebt.

Groenten en fruit

Hoe kleurrijker je bord is, hoe blijer je hart zal zijn. In groenten en fruit zitten stoffen die je bloedvaten soepel en gezond houden. Denk aan rode bessen, spinazie, wortels en aubergine. Een handige tip: gooi 's ochtends een handje bevroren fruit in je yoghurt, of neem wat snoeptomaatjes mee als tussendoortje. Zo maak je het jezelf makkelijk om genoeg groente en fruit binnen te krijgen.

Noten en zaden

Een handjevol ongezouten noten is als een cadeautje voor je hart. Ze zitten vol met gezonde vetten en vezels die je cholesterol op peil houden. Je kunt het ook overal doorheen doen: door je havermout, over je salade, of gewoon als snack voor de tv.

Olijfolie

In landen rond de Middellandse Zee, waar mensen veel olijfolie gebruiken, komen hartproblemen minder voor. Niet zo gek, want olijfolie zit vol met gezonde vetten die je hart beschermen. Gebruik het om in te bakken, maar probeer het ook eens als dressing over je salade of om je brood in te dippen. Een scheutje extra vierge olijfolie maakt bijna elk gerecht lekkerder én gezonder.

Kleine stappen, groot effect

Het mooie van eten dat gezond is voor je hart, is dat je niet meteen je hele eetpatroon hoeft om te gooien. Begin klein: vervang die zak chips door wat noten, kies vaker voor vis in plaats van vlees, of experimenteer met nieuwe groenten. Voor je het weet, eet je vanzelf steeds gezonder zonder dat het als een opgave voelt.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.