De darm-brein as

Onze darmen communiceren rechtstreeks met het brein. Problemen in het hoofd moeten daarom vaak in de darmen worden opgelost. De darm-brein as (wauw).

Zit het fout in je darmen, dan voel je je niet lekker, voel je je niet lekker dan grijp je naar je buik. De darm-brein as in ons lichaam is enorm belangrijk voor het meten en bijsturen van onze algehele gezondheid.

Tweede hersenen

De darmen worden daarom ook je tweede hersenen genoemd. Er is -dankzij de nervus vagus (zwervende zenuw) een directe communicatie van de darmen naar het brein. Deze tiende hersenzenuw meet de toestand van de darmen en geeft afwijkingen meteen door aan de bovenkamer. In de darmen bevindt zich een groot deel van het microbioom. Deze verzameling bacteriën, schimmels en gisten die we vanaf de geboorte opbouwen en moeten onderhouden is verantwoordelijk voor een goede spijsvertering en het instandhouden van een krachtig immuunsyteem. Een zwak microbioom laat het immuunsysteem voortdurend aanstaan waardoor het uitgeput raakt. Dat is ook de reden dat oudere mensen vaak niet in de gaten hebben dat ze iets onder de leden hebben: het zwakke immuunsysteem waarschuwt niet of trekt zachtjes aan de bel, wanneer het groot alarm moet slaan.

Vol voelt veilig
Darm en hersenen werken al heel vroeg in het leven samen. Ze ontwerpen een groot deel van onze eerste gevoelswereld als zuigeling. Een vol gevoel geeft veiligheid en warmte, honger maakt wanhopig.
Een zwak microbioom kan leiden tot een depressie. Omdat een depressie geen hoofdzaak is (piekeren helpt niet), moet deze in de darmen (door aanpassing van de voeding) , worden opgelost. Veel en gevarieerd microbioom laat hoofpijn verdwijnen, zorgt voor een goede, diepe slaap, maakt het immuunsysteem robuust, voorkomt infecties en houdt daarmee ziektes buiten. Eet twee tot drie maaltijden per dag en neem geen tussendoortjes. Slaap lekker en neem er voldoende tijd voor!

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.