Microbioom en de schildklier

Voor wetenschappelijk onderzoek naar de rol van de darmflora (het microbioom) op het afbraakproces van de schildklier, zijn wij op zoek naar deelnemers!

Zoals Hippocrates al lang geleden stelde: “All disease begins in the gut”.

Onlangs zijn wij in het Amsterdam UMC, locatie AMC, gestart met onderzoek naar de rol van (dunne) darmbacteriën op het afbraakproces van de schildklier.

Eerdere onderzoeken hebben aangetoond dat door middel van poeptransplantaties de samenstelling van darmbacteriën veranderd kan worden. Tegelijkertijd veranderd dit ook (tijdelijk) de lichaamsstofwisseling.

De schildklier is een klein orgaan in de hals die hormonen aanmaakt (T4 en T3). Hiermee wordt de stofwisseling van het lichaam regelt, of te wel, het is de motor van je lichaam. In dit onderzoek wordt gekeken wat het langdurige effect is van het veranderen van de darmbacterie-samenstelling, door middel van poeptransplantaties, op het schildklierfalen bij patiënten met een subklinische hypothyreoïdie. Bij deze patiënten wordt de schildklier aangestuurd om harder te gaan werken (het TSH is verhoogd), maar het schildklierhormoon (T4) kan nog voldoende aangemaakt worden waardoor er nog geen medicatie nodig is. Bij veel van deze patiënten daalt in de loop van de jaren het T4, waardoor ze wél medicatie nodig hebben. Dit wordt de ziekte van Hashimoto (hypothyreoïdie) genoemd. Het doel van deze studie is om de progressie tot de ziekte van Hashimoto tot halt te roepen, door middel van meerdere poeptransplantaties.  

Dit is het eerste onderzoek in de wereld naar de rol van darmbacteriën bij het ontstaan van hypothyreoïdie. De uitkomst van deze studie kan grote invloed hebben op de toekomstige behandeling van patiënten met een trage schildklierfunctie!

Bent u of kent u iemand met een subklinische hypothyreoïdie? Neem dan contact op met de studiearts, drs. Aline Fenneman.

 Mail: a.fenneman@amsterdamumc.nl

 

  

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.