Acupunctuur bij hooikoortsklachten

De zomer is yang, warmte, actie, naar buiten toe gekeerd, en de winter is yin, koude, rust en naar binnen toe gekeerd. Yang klachten, zoals bijvoorbeeld hooikoorts, beginnen in het voorjaar en zijn op hun top in de zomer.

Hoewel het misschien raar klinkt is het beste om te behandelen met acupunctuur bij hooikoortsklachten als de klachten niet aanwezig zijn, namelijk in de herfst en winter. Het lichaam en dus ook de leverenergie, welke de veroorzaker is van de hooikoortsklachten, is dan in een meer yin toestand. De verstoorde leverenergie is daardoor beter in balans te brengen waardoor de hooikoortsklachten, als de lente aanbreekt, een stuk minder zullen zijn of zelfs helemaal weg zullen zijn. Bij hooikoortsklachten is de leverenergie uit balans, er is relatief meer yang dan yin. Yin heeft als taak om het yang in het gareel te houden, er moet een evenwicht zijn tussen yin en yang. Bij hooikoorts is dat niet het geval waardoor klachten ontstaan van rode ogen, tranende, jeukende ogen en niezen; allemaal yange klachten. In de herfst en winterperiode is de leverenergie nog steeds uit balans, alleen, doordat het lichaam zich aanpast aan de seizoenen en van yang (zomer) overgaat naar yin (winter), komen de klachten niet tot uiting. Wat tevens ten grondslag kan liggen aan hooikoortsklachten is dat de energie van de lever niet goed doorstroomt, er is stagnatie van de leverenergie. Binnen de Chinese Geneeskunst heeft de lever de functie om bloed en energie harmonieus te verdelen over het lichaam maar ook processen in het lichaam (zoals bijvoorbeeld de menstruatie) harmonieus te laten verlopen. De leverenergie kan belemmert worden in zijn functie door stress, zoals bijvoorbeeld te hoge werkdruk, onvrede hebben met de situatie waarin je verkeerd, boosheid, frustraties. Maar omgekeerd is het ook mogelijk dat door een verstoorde leverenergie iemand om het minste of geringste boos wordt of geïrriteerd raakt. Bovenstaand is genoeg reden om eens naar de acupuncturist te gaan. www.acupunctuur-annemarie.nl

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.