Ben ik in de overgang?

Geregeld krijg ik betrekkelijk jonge dames, van tussen de 40 en 45 jaar, in mijn praktijk die denken in de overgang te zijn. Maar is dat wel zo?

De dames vertellen dat ze emotionele buien hebben met verdriet of geirriteerdheid en dat ze de behoefte voelen iemand te willen vermoorden terwijl diegene niet eens in de weg loopt of iets naars heeft gedaan. Soms zijn er warmteklachten waarvan ze denken dat het opvliegers zijn, al dan niet gepaard gaande met veel energie hebben in de avonduren. 

De dames herkennen zichzelf niet meer, eens waren ze zo begripvol en geduldig, aardig voor iedereen maar kom daar nu eens om. 

De menstruatie ziet er ook anders uit dan anders en soms zijn er PMS klachten aanwezig voordat de menstruatie begint. 

Door het stellen van vragen over hoe de menstruatiecyclus eruit ziet en welke kleur het menstruatiebloed heeft aan het begin, tijdens de menstruatie en tegen het einde van de menstruatie is er achter te komen wat er aan de hand is; welke organen uit balans zijn en de klachten veroorzaken. 

Omdat de Chinese geneeskunst een holistische geneeswijze is welke lichaam en geest niet apart ziet, worden er ook vragen gesteld over de dingen des levens. Het kan zijn dat er voorafgaand aan de veranderde menstruatiecyclus en de bijkomende klachten een stressvolle gebeurtenis is voorgevallen of een drukke periode is geweest. 

Binnen de Chinese Geneeskunst hebben de organen een iets andere functie toebedeeld gekregen dan binnen de Westerse Geneeskunst. 

Het is de taak van de lever om de menstruatiecyclus harmonieus te doen laten verlopen, de taak van de milt is om bloed vast te houden. 

Als het menstruatiebloed stolsels bevat is de leverenergie uit balans, dit kan gepaard gaan met warmteklachten met transpireren en emoties van boosheid, irritatie en pijnlijke borsten.

Als de miltenergie verzwakt is kan het zijn dat de menstruatie begint en eindigd met bruine vloed of menstruatiebloed met slijm. Voor de menstruatie kan iemand zich zwaarder en opbgeblazen voelen en het idee hebben vocht vast te houden. Zwaarmoedigheid voor of tijdens de menstruatie wordt ook veroorzaakt door een verzwakte miltenergie.

Warmteklachten en het meer energie hebben in de avonduren kan veroorzaakt worden door een verstoorde yin (rust, koelte) en yang (actie, warmte) balans. 

Vrouwen zijn yinne, ingetogen wezens die steeds meer yange activiteiten op zich nemen waardoor de yin en yangbalans verstoord kan raken. Als men de monade; het yin yang symbool bekijkt is de dag en nacht hierin in te delen. De dag is yang en naarmate de avond invalt komt er meer yin naast het yang en wordt het yang minder. Het meer actief zijn in de avonduren betekend dat er minder yin aanwezig is wat warmteklachten kan geven maar ook de nachtrust kan verstoren. 

Bij de ene vrouw doet de overgang eerder zijn intrede dan bij de andere vrouw, klachten die lijken op klachten van de overgang hoeven niet de overgang te zijn maar hebben een andere oorzaak zoals boven beschreven en zijn makkelijk te verhelpen met acupunctuurbehandeling. 

Ook bij het hebben van "echte" overgangsklachten is ondersteuning met acupunctuur een uitkomst om in een betere balans te komen. 

Heb je zelf klachten of vragen over dit onderwerp? Neem dan gerust contact op.

 

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.