Emoties

Het hebben van emoties is heel menselijk en normaal, als men erg in bepaalde emoties blijft hangen is er een energie blokkade en kan dat behandeld worden.

Als er geen klachten zijn of als er geen ziekte is is men in balans, dan stroomt de enerige goed door. 

Het lichaam (samen met de geest) kan gezien worden als een microkosmos die continu in verbinding staat met de buitenwereld, de makrokosmos. We zijn nooit helemaal in balans, wat niet erg is omdat het lichaam een zelfhelend vermogen heeft en kleine disbalansen weer uit zichzelf herstellen kan. 

Disbalansen kunnen ontstaan door factoren van buitenaf zoals koude, warmte, vocht, verkeerde voeding maar ook bepaalde gebeurtenissen of emoties van anderen. Disbalansen kunnen tot uiting komen in lichamelijke en in emotionele klachten.

Het fijne aan de Chinese geneeskunst is dat lichaam en geest niet apart van elkaar gezien worden, met acupunctuur kun je daardoor ook emotionele klachten behandelen. 

Elk orgaan kan gezien worden als een kapstokje waar bepaalde klachten aan op te hangen zijn. Elk kapstokje heeft 2 haakjes, eentje waar yange klachten (teveel aan energie) en eentje waar yinne klachten (tekort aan energie) aan op te hangen zijn. 

Als de leverenergie in balans is heeft iemand medemenselijkheid en goedheid in zich en treed hij of zij moedig naar buiten, de emotie woede wordt geuit door de leverenergie. Het geluid wat bij de leverenergie hoort is hard praten of zelfs schreeuwen om eventuele woede te bekrachtigen. 

Als de leverenergie verzwakt is is de moed verdwenen en is men timide. 

Als de hartenergie in balans is is er zedelijkheid en moraliteit (correct en wenselijk gedrag) en treed men enthousiast naar buiten, maar als de hartenergie niet meer vloeiend kan doorstromen ontstaat er vreugde of manie. Het geluid wat bij de hartenergie hoort is lachen. Als de hartenergie erg uit balans is kan de zedelijkheid omslaan of kan men ongepast gedrag vertonen door bijvoorbeeld te lachen op de verkeerde momenten. 

Als de hartenergie te veel is kan dit tot uiting komen in idolaat zijn van iets en doorslaan in enthousiasme. 

Als de miltenergie in balans is kan men vertrouwen bieden en hebben en is er een goede concentratie, piekeren is een deugd van de miltenergie, als de miltenergie verzwakt is kan men doorslaan in piekeren waar geen einde aan lijkt te komen. Het stemgeluid wat bij de milt hoort is zingen. 

Als de miltenergie verzwakt is kan men overmatig gaan piekeren en hierin verzanden en zwaarmeodig worden. 

Als de longenergie in balans is is er rechtvaardigheid en redelijkheid en is er goede beoordeling mogelijk. De emotie verdriet wordt geuit via de longenergie, als de longenergie uitgeput is kan men blijven hangen in verdriet en blijft men huilen. Het stemgeluid wat bij de longenergie hoort is jammeren. 

Bij een overmatige longenergie kan men doorslaan in pietluttigheid en te sterke controle willen hebben. 

Als de nierenergie in balans is is er wijsheid en wilskracht om door te zetten, angst is de emotie die bij de nierenergie hoort, bij een verminderde nierenergie kunnen er belemmerende angstklachten ontstaan. Het stemgeluid wat bij de nierenergie hoort is zuchten en steunen. 

Voorafgaand aan de behandeling wordt in kaart gebracht welke klachten aanwezig zijn en waar de dysbalans is ontstaan en kunnen zowel lichamelijke klachten als emotionele klachten worden behandeld. 

 

 

 

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.