De ene emotie is de andere niet

De ene emotie is de andere niet Dagelijks worden we geconfronteerd met heel veel prikkels. De wijze waarop onze hersenen reageren op affectieve prikkels noemen we emoties.

Liefde, haat, vrees, vreugde, verdriet, woede en seksuele opwinding zijn allemaal voorbeelden van emoties die we bij de mens kunnen onderscheiden. Deze emoties hebben elk een verschillend effect op ons lichaam. Ook de duur ervan blijkt onderling te verschillen. Belgische onderzoekers van de universiteit in Leuven ontdekten dat emoties langer duren naarmate de gebeurtenis waaraan ze gerelateerd zijn een grotere impact heeft. Dit verklaart waarom een periode van rouw na een overlijden of het verdriet van een verbroken relatie ons langer bezig houdt dan veel andere emoties. Emoties die van korte duur zijn ontstaan meestal naar aanleiding van een gebeurtenis met weinig betekenis. Een moment van schaamte omdat je een stommiteit hebt begaan is vaak letterlijk maar een moment. Een uur later kun je vaak alweer lachen om wat er gebeurd is en is het gevoel van schaamte verdwenen. Het is in dat geval nauwelijks van betekenis geweest en dus blijf je ook niet hangen in dat moment van emotie. Wanneer iemand veel nadenkt over een gebeurtenis of blijft piekeren over ontstane problemen, blijft de betreffende emotie die ermee gepaard gaat ook langer aan. Ben je boos op iemand, dan blijft die boosheid in je wanneer je opnieuw aan die persoon denkt en je diens handelen in gedachten opnieuw de revue laat passeren. Juist daarom blijven schuldgevoelens bij de meeste mensen langer hangen dan gevoelens van bijvoorbeeld bezorgdheid of angst. Voor het onderzoek werden 233 studenten ondervraagd. De resultaten werden gepubliceerd  in het tijdschrift Motivation and Emotion.  

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.