Beter omgaan met je emoties

Je hebt paracetamol in huis tegen hoofdpijn, pleisters voor wonden en misschien zelfs een reissetje naaigaren. Maar wat heb je in huis als je opeens wordt?

Als je worstelt met overweldigende emoties die je als een golf omverwerpen denk je niet aan aan alle adviezen die gelezen hebt over omgaan met emoties. Je bent immers verstrikt in je worsteling met je emotie. 

Waar is de nooduitgang voor je negatieve emoties?

Je hebt geen trauma’s en je bent ook niet depressief maar soms is het je allemaal te veel. Je hebt paracetamol in huis tegen hoofdpijn, pleisters voor kleine wonden en misschien zelfs een reissetje naaigaren. Maar wat heb je in huis als je opeens wordt geconfronteerd met een heftige emotie?

Pleister voor je emoties

Misschien ben je wel in het bezit van een EHBO-koffer en hangen er een paar rookmelders in je huis. We halen van alles in huis voor het geval dat er iets misgaat maar vergeten een emotie noodplan te maken.

Oma’s tegelspreuken

Je komt ze nog maar zelden tegen in toiletten. Tegels met wijze spreuken zoals, ‘Oost, west, thuis best,’ of ‘Humor is wanneer men ondanks alles lacht.’ De tegels werden op een gegeven moment als ouderwets beschouwd en verdwenen uit keukens en toiletten. Maar de tegels met spreuken hadden een functie ook al wist men toen nog niet hoe waardevol elk toiletbezoek voor onze emoties was.

Spreuken zijn gezonde voeding voor je emoties

We weten allemaal hoe een negatieve emotie lichamelijk voelt, je hart gaat sneller kloppen, je krimpt ineen, je krijgt een droge mond of een knoop in je maag. Je voelt je wanhopig, rusteloos of ongelukkig. Negatieve emoties putten je energievoorraad uit waardoor je je nog ellendiger gaat voelen. Als je in een negatieve emotie zit en honderd wijze spreuken leest heeft dit een positief effect op je emoties maar natuurlijk doe je dat niet.

Positieve emoties zaaien

Als je blij bent, vlinders in je buik voelt en enthousiast bent over iemand of iets sta je er niet bij stil dat het ook emoties zijn. Niemand gaat in therapie omdat hij of zij gelukkig is. Er zijn dan ook weging of geen boeken te koop met adviezen hoe je om moet gaan met vreugde en een gelukkig leven.

In therapie omdat je van je geluk af wilt

Niemand gaat naar de dokter als hij of zij kerngezond is en niemand gaat naar een psycholoog om uit een gelukkige emotie te komen. Als je geen trauma hebt en een gelukkig jeugd hebt gehad kun je op een eenvoudige manier uit je negatieve emoties komen.

Poets jij elke dag je tanden?

Als jij s ’morgens en s ‘avonds je tanden poetst en op z’n minst elke dag één keer onder de douche gaat verzorg jij je lichaam. Misschien fiets of wandel je regelmatig om in conditie te blijven en eet je regelmatig groente en fruit. Als je alle dingen doet die je geleerd hebt om er verzorgd uit te zien en je lichaam goed te onderhouden kun jij ook je emoties beheersen.

Maak jouw eigen emotie noodplan

Je hoeft niet meteen overal tegels met wijze spreuken in je huis op te hangen. Maak een lijst en schrijf daarop 10 dingen waarmee of waarover jij blij bent. Hang de lijst op een plek waar je regelmatig komt. Als je niet wilt dat iedereen je lijst leest hang hem dan op in je kledingkast. Belangrijk is dat je de lijst vaak ziet en meteen kunt pakken als je onverwacht in een negatieve emotie zit.

1e Hulp als er niemand is die naar je luistert

Als je iets breekt ga je naar de eerste hulp en als je in een negatieve emotie zit en je hart wilt luchten praat je met familie of vrienden. Maar met wie praat je als er niemand is bij wie je stoom af kunt blazen?

Helderziende biedt hulp

Je bent niet alleen er is altijd iemand op ieder moment die naar je luistert zonder te oordelen. Maak gebruik van de liefdevolle aandacht van een helderziende. Gun jezelf rust, vandaag nog. Een helderziende kan je helpen zodat ook jij vrolijk in het leven kunt staan.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.