Om hulp vragen; waarom vinden we dat zo moeilijk?

WAT ALS JE VANDAAG OM HULP VRAAGT?

Om hulp vragen;
waarom vinden we dat zo moeilijk?

WAT ALS JE VANDAAG OM HULP VRAAGT? 

Al van kinds af aan leren we ‘kindjes die vragen worden overgeslagen’. Het wordt ons met de paplepel ingegoten. Tot je ineens te horen krijgt dat ze je niet kunnen helpen als je geen hup vraagt. Dus hoe zit dat dan met die hulpvragen?
 

Of je wel of niet om hulp kunt vragen heeft vooral te maken met je opvoeding, persoonlijkheid en ervaringen. Heb jij negatieve ervaringen, kreeg je bijvoorbeeld te horen dat je dom was, werd je uitgelachen op school en ervoer je dat je vooral ‘nee’, kreeg als je hulp vroeg? Dan zal je het nu wel laten. Vroegen je ouders/verzorgers om hulp, denk je dat  je geen fouten mag maken of ben je ervan overtuigd dat anderen je zwak vinden en dat je zelf je problemen moet oplossen? Of vind jij misschien anderen zwak die om hulp vragen? Het zijn zomaar wat vragen die je jezelf mag stellen, alleen jij kan er antwoord op geven.

Ik vroeg ook niet om hulp, wat een belangrijke oorzaak was van mijn burn-out. Mijn grootste inzicht was wel dat ik vooral alles deed wat anderen van mij vroegen. Ik zei vrijwel altijd ‘ja’ op de hulpvraag van anderen. En een beetje arrogant misschien, maar ik dacht dat ik het ook allemaal wel kon. Ik was immers sterk, onafhankelijk en weet best veel van verschillende dingen. Dat was dan ook meteen het tweede inzicht. Ik dacht dat om hulp vragen zwak was, echter heb ik nooit gedacht dat de ander zwak was die mij om hulp vroeg. Het gaf me zelfs voldoening. Ik kon iets goeds doen met mijn kennis en expertise.

Het hele artikel lees je hier

 

 

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.