Verbinding als eerste levensbehoefte

Ieder mens heeft dezelfde levensbehoeften: verbinding, afstemming, vertrouwen, autonomie, liefde & intimiteit & seksualiteit. Verbinding is de eerste.

Verbinding is de eerste levensbehoefte van de mens. Als een kindje ter wereld komt, dan zoekt het direct contact met de moeder om zich veilig te voelen. Hoe klein het is en hoe weinig het op dat moment begrijpt: jouw kindje heeft de bevestiging nodig dat het welkom is. Welkom, met alles erop en eraan. 

Plek
Niet ieder kindje heeft het geluk dat de moeder adequaat op deze levensbehoefte kan reageren. Als volwassene kun je dan ervaren dat je nog niet zo makkelijk is om verbinding te voelen. Dat leidt tot klachten als:

  •       Het gevoel niet op deze wereld thuis te horen;
  •       Zoekende zijn naar je plek; 
  •       Veel in het hoofd zitten (waarderen van gegevens, informatie en feiten);
  •       Het tegenovergestelde van in het hoofd zitten, namelijk gevoelig voor het paranormale en spiritualiteit;
  •       Rationaliseren;
  •       Slecht in contact zijn met je intuïtie;
  •       Onbekend zijn met de signalen van je lichaam

Hechting
Al vanaf de baarmoeder komt de baby als foetus via de moeder in contact met het eigen lichaam, gevoelens, emoties en de moeder zelf. Als de moeder bewust zwanger is en emotioneel aanwezig, dan kan het kindje gerustgesteld worden en leren dat de wereld veilig is. Als de moeder om wat voor reden dan ook niet emotioneel beschikbaar is, zal de foetus/baby de wereld als gevaarlijk ervaren. Als het de wereld als gevaarlijk ervaart, reageert zijn lijfje daarop en wordt zijn hele systeem op scherp gezet. 

Emotioneel beschikbaar
Dit betekent dat je in contact bent met je emoties, lichamelijke sensaties en gevoelens. Voorbeelden van niet emotioneel beschikbaar zijn: chronische depressie, chronische boosheid, dissociatie, angsten, dood of rouw bij de moeder. 

Veiligheid
Voelen dat je op deze wereld thuishoort, zorgt ervoor dat je vol vertrouwen de verbinding met andere mensen aan kunt gaan. Om die verbinding aan te gaan, heb je weer veiligheid in je eigen lichaam te ervaren. Het goede nieuws is dat het mogelijk is je weer veilig te voelen. Lichaamsgericht werk is daarbij belangrijk, evenals het onderzoeken van jouw plek. 

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.