De beste tijd voor je eerste kopje koffie

Ben jij ook iemand die meteen bij het opstaan denkt aan de eerste kop geurige koffie?

Veel mensen gebruiken koffie om extra alert te worden en de dag energiek te beginnen. Toch is regelmatig bij onderzoek gebleken dat dit niet het juiste tijdstip is. Dat heeft onder andere te maken met de vochthuishouding in je lichaam.

Hoewel tijdens de nachtrust alles op een lager pitje staat qua processen, verlies je door transpiratie toch veel vocht. Koffie bevat uiteraard weer vocht maar de ingrediënten zorgen er ook voor dat je weer snel naar het toilet moet en extra vocht verliest. Het is voor de vochthuishouding derhalve beter om te beginnen met een groot glas lauw water. Daarmee vul je het verloren vocht weer aan. De eerste kop koffie neem je dan op kantoor. Heerlijk als de koffieautomaat op het bedrijf goed is afgesteld.

Ook cortisolwaarden zijn belangrijk bij koffie

Hoeveel kopjes koffie kun je eigenlijk drinken per dag? Er gebeurt veel in ons lichaam zonder dat we het zelf weten. Cortisol is een stof die wordt aangemaakt om ons op gang te helpen van het nachtritme over te schakelen naar het dagritme. Onder invloed van daglicht worden de cortisolwaarden automatisch verhoogd en dat gebeurt in het algemeen in het eerste uur nadat je opstaat. Koffie heeft ook een stimulerend effect op je alertheid. Dat komt vooral door de cafeïne in dit favoriete warme drankje. Voor de meeste mensen is die extra dosis ‘pepmiddel’ geen probleem. Maar wetenschappers zeggen dat het erop neerkomt dat je een stimulerend middel neemt zonder dat je het nodig hebt. Het kan bij een percentage van de vroege koffiedrinkers zorgen voor hoofdpijn. Nog een reden om even te wachten met dat eerste kopje koffie in de ochtend.

Lekker hygiënisch koffiedrinken

Als jij wacht met je eerste kopje koffie totdat je bij de koffieautomaat op het bedrijf bent, zijn er nog een aantal zaken waaraan je moet denken. In de eerste plaats smaakt de koffie lekkerder als de koffieautomaat dagelijks goed wordt schoongemaakt. Dat is een klusje dat nog wel eens vergeten wordt en dat proef je meteen aan de koffie. Het is ook niet gezond, omdat de smaak kan betekenen dat er verkeerde stoffen in de koffie aanwezig zijn. De meeste machines kunnen eenvoudig worden gereinigd en gespoeld. Het is beslist de moeite waard om na te gaan in hoeverre dat op het bedrijf ook gebeurt.

Niet alleen het mechanisme moet schoon worden gehouden, maar ook de buitenkant. Vooral op een groter bedrijf wordt de knop of het touchscreen iedere dag door vele vingers aangeraakt. Met alle respect voor jouw collega’s of medewerkers zullen niet al die vingers brandschoon zijn geweest. Het schoonmaken van de koffieautomaat is net zo belangrijk als alle andere voorwerpen die dagelijks regelmatig worden gebruikt zoals toetsenborden. Vooral in tijden van griep of andere besmettelijke ziekten is dit van groot belang. Een glanzend schone koffieautomaat is uiteraard ook een visitekaartje van het bedrijf. Tijd voor de koffie?

 

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.