Kan koffie drinken oorsuizen voorkomen?

Het drinken van een paar koppen koffie per dag zou wel eens een probaat middel kunnen zijn om tinnitus, ofwel oorsuizen, te voorkomen.

Een Amerikaans onderzoek, dat gepubliceerd werd in het Americal Journal of Medicine, wijst uit dat er een verband bestaat tussen de hoeveelheid geconsumeerde koffie en de mate waarin tinnitus voorkomt.

Kan koffie drinken oorsuizen voorkomen?
Het drinken van een paar koppen koffie per dag zou wel eens een probaat middel kunnen zijn om tinnitus, ofwel oorsuizen, te voorkomen. Een Amerikaans onderzoek, dat gepubliceerd werd in het Americal Journal of Medicine, wijst uit dat er een verband bestaat tussen de hoeveelheid geconsumeerde koffie en de mate waarin tinnitus voorkomt. Het onderzoek werd uitgevoerd door Brigham and Women’s Hospital.

Tinnitus, ook wel fantoomgeluid genoemd, is een aandoening van het gehoor die zich kenmerkt door het horen van sis-, fluit-, brom- of pieptonen in een of beide oren. Het geluid wordt vooral waargenomen wanneer er geen of weinig omgevingsgeluid is en kan zo luid zijn dat normaal horen onmogelijk is. De naam komt van het Latijnse tinnitus aurium, hetgeen 'gerinkel in de oren' betekent. Voor het Amerikaanse onderzoek werden gedurende een periode van 18 jaar 65.000 vrouwen van 30 tot 44 jaar gevolgd. Deze vrouwen hadden ieder in 1991 nog geen last van tinnitus, gedurende de periode ontwikkelden 5.300 vrouwen tinnitus. Wat daarbij opviel was dat vrouwen die minder dan 150 milligram cafeïne per dag binnen kregen (dat is vergelijkbaar met ongeveer anderhalf kopje koffie) 15% meer risico liepen op tinnitus dan vrouwen die dagelijks 450 tot 599 milligram cafeïne nuttigden. In de meeste gevallen ging het daarbij om cafeïne die afkomstig was uit koffie. Hoewel bekend is dat voeding en levensstijl van invloed zijn op het ontstaan van gehoorverlies is niet uit het onderzoek duidelijk geworden welke relatie er precies is tussen de inname van cafeïne en de ontwikkeling van tinnitus.

Al langere tijd was bekend dat koffie het centraal zenuwstelsel stimuleert en uit eerder onderzoek was ook al duidelijk dat deze stof een direct effect heeft op het gehoor. Overigens is het ook goed mogelijk dat niet de cafeïne zelf, maar de antioxidanten in koffie dit positieve effect veroorzaken. Evenmin kan uit het onderzoek worden afgeleid of een verhoogde inname van koffie bestaande tinnitusklachten kan verminderen.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.