Van 6-10 februari: Week van het Oorsuizen 2017

“Ik dacht dat ik gek aan het worden was. Alleen ik hoorde die herrie in mijn hoofd.

Alleen ik had er last van”, zegt Margriet van Loon. Maar in ons land hebben ruim 1 miljoen mensen een vorm van oorsuizen (tinnitus). Dat aantal neemt de laatste jaren verontrustend toe, vooral onder jongeren. Stichting Hoormij organiseert van 6-10 februari de derde Week van het Oorsuizen, om extra aandacht te vragen voor deze gehooraandoening. Dit jaar is het thema: Je bent niet alleen! Je bent namelijk echt niet de enige. En er is hulp mogelijk. Mensen die een constante piep, suis of fluit horen, krijgen vaak van hun arts de boodschap ‘het is niet te genezen, leer er maar mee leven’. “Dat kan veel psychische spanning en depressieve klachten veroorzaken. Het is belangrijk om dit negatieve toekomstbeeld zo vroeg mogelijk te ontkrachten. Er moet zo snel mogelijk met een positieve houding gekeken worden naar hoe de last van de tinnitus kan verminderen”, zegt Arno Lieftink, psycholoog bij de audiologische afdelingen van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam en het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

‘Oorlog in mijn hoofd’

Een individuele of multidisciplinaire diagnostiek en behandelstrategie kunnen effectief zijn. Margriet van Loon van Stichting Hoormij had er veel baat bij: “Ik sliep slecht door dat lawaai in mijn hoofd – het geraas heeft een sterkte van 80dB. Het leek alsof iemand kopjes in mijn kamer kapot stond te smijten tegen de muur. Het is gewoon oorlog in mijn hoofd. Als ik maar niet bezig was met de tinnitus, dan leek het alsof het gepiep en gebrom in mijn hoofd minder werd. Maar op den duur was de koek op. Mijn redding was uiteindelijk cognitieve therapie.”

Einde carrière

De impact van tinnitus is groot, zo weet ook Karel Gillissen. “Ik was organisatieadviseur, communiceren was het belangrijkste onderdeel van mijn vak. Zonder aanleiding kreeg ik ineens een irritante toon in beide oren. Door de tinnitus kon ik mensen al vrij snel niet meer verstaan. Het was het einde van mijn carrière.” Ook feesten en partijen laat hij liever aan zich voorbij gaan.

Voorlichting en informatie

Karel en Margriet zetten zich samen met hun collega’s van Stichting Hoormij in voor andere mensen met tinnitus. Tijdens de Week van het Oorsuizen zijn er elke dag informatiebijeenkomsten in het land, waar zij samen met medici voorlichting geven en kennis delen. Daarnaast is op de website van Stichting Hoormij in de Week van het Oorsuizen extra veel informatie over oorsuizen te vinden. Over wat tinnitus is, maar ook ervaringsverhalen, hulpverlening en preventie (jongeren & gehoorschade). Ook kun je via een test zelf horen hoe het is om tinnitus te hebben. Meer informatie: www.stichtinghoormij.nl

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.