Koffie, is het wel of niet bevorderlijk voor je gezondheid?

Bijna iedereen houdt van een heerlijk kopje koffie in de ochtend om de dag mee op te starten.

Een espresso, cappuccino of americano, iedereen drinkt zijn koffie anders. Maar veel mensen vragen zich af of elke dag een kopje koffie wel bevorderlijk is voor je gezondheid. Ben jij ook benieuwd of je dagelijkse energieboost gezond is? Lees dan snel verder! 

Is koffie gezond? 

Over het algemeen is het drinken van koffie vrij gezond. Koffie is een bron van antioxidanten die goed zijn voor je lichaam en een ontstekingsremmend effect hebben. Maar de manier waarop je koffie drinkt is dan wel belangrijk. Zo is een zwarte koffie, of espresso uit een goede espressomachine het gezondste. Een kopje zwarte koffie bevat 0 calorieën en dan ook bijna geen koolhydraten of vetten. Wanneer je dus dingen als melk en suiker toevoegt aan je koffie, is het dan ook logisch dat je koffie minder gezond wordt. 

Gezonde alternatieven 

Houd je wel van melk en suiker in je koffie? Dan kun je ervoor kiezen om halfvolle of magere melk toe te voegen aan je koffie, deze zijn minder vet dan bijvoorbeeld koffiemelk zelf. In plaats van suiker kun je kiezen voor zoete vervangers zoals honing, kokosbloesemsuiker of stevia. Je kunt ook een klein beetje caramel of vanille-extract toevoegen aan je koffie om het wat zoeter te maken.

Hoeveelheid koffie 

Ook de hoeveelheid koffie per dag maakt het verschil hoe gezond dit voor je is. Het wordt aangeraden om maximaal rond de 400 milligram cafeïne te drinken. In een kopje koffie zit gemiddeld rond de 60 milligram cafeïne, dus je kunt ongeveer rond de 4 koppen koffie per dag drinken. Wanneer je te veel cafeïne drinkt, kun je last krijgen van rusteloosheid, angstgevoelens, slapeloosheid, prikkelbaarheid en hoofdpijn. Het kan tot wel 10 uur duren voordat cafeïne volledig uit je lichaam is, dus het wordt niet aangeraden om op reguliere basis te veel cafeïne te drinken. Als je wel van de smaak van koffie houdt, maar niet meer cafeïne wil drinken, kun je natuurlijk ook een decaf koffie drinken. 

Manieren om je dagelijkse koffie gezonder te maken 

Er zijn genoeg manieren om je dagelijkse koffie een stuk gezonder te maken. Als eerste kun je MCT-olie toevoegen aan je koffie. Het vet van deze olie zorgt ervoor dat je een minder groot hongergevoel ervaart gedurende de dag en vergroot je energie van de maaltijd. Daarnaast kun je in plaats van een siroop een natuurlijk smaakje toevoegen zoals vanille-extract. Ook kun je in plaats van koeienmelk plantaardige melk toevoegen als je niet goed tegen zuivel kunt om je koffie gezonder te maken.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.