Drink gerust twee tot drie koppen koffie per dag

Nederlanders drinken gemiddeld 1,84 koppen koffie per dag. Dat lijkt niet veel, maar bedenk hierbij dat er ook heel veel mensen zijn die geen koffie drinken.

De koffiedrinkers zullen dus al met al veel meer dan dit gemiddelde achteroverslaan. We zijn daardoor grotere koffiedrinkers dan de Brazilianen. Hoewel dat land de grootste koffieproducent ter wereld is, staat het in de top tien van koffiedrinkende landen op een bescheiden tiende plaats met 1,32 koppen koffie per dag. Door de jaren heen zijn er veel berichten over het drinken van koffie gepubliceerd. Het zou niet goed voor de gezondheid zijn om veel koffie te drinken, werd soms beweerd. Anderen meenden juist dat een kop koffie de mens goed doet. Hoe zit het nu echt? Onderzoekers hebben de medische gegevens van bijna een half miljoen Britten geanalyseerd. Conclusie: drink gerust elke dag een paar koppen koffie!

Als je twee tot drie koppen koffie per dag drinkt, vergroot je daarmee volgens de onderzoekers de kans om langer te blijven leven. Mensen die deze hoeveelheid koffie dagelijks consumeren, blijken minder vaak last te hebben van hart- en vaatziekten en de levensverwachting is bij deze mensen significant hoger. Het maakt overigens wel uit welk type koffie je drinkt. Het positieve effect op de gezondheid is het grootst bij de mensen die gemalen koffiebonen gebruiken om hun dagelijkse 'bakkie pleur' te zetten. Als men kiest voor oploskoffie of een cafeïnevrije variant, is er ook een positief effect, maar dat is minder groot. Dit blijkt uit een analyse van de data van 449.563 mensen die ieder gedurende een periode van meer dan tien jaar werden gevolgd. Deze mensen moesten vragenlijsten invullen, waarin ze onder meer aangaven hoeveel koffie ze dronken en welk type koffie dat was. De onderzoekers deelden de deelnemers aan het onderzoek vervolgens in zes categorieën in, variërend van mensen die helemaal geen koffie dronken tot aan mensen die vijf of meer koppen koffie per dag dronken.

Het effect van cafeïne

Hoewel bij de cafeïnevrije koffiesoorten het gezondheidseffect minder groot is, zijn de onderzoekers toch van mening dat het niet de cafeïne is die dit effect bewerkstelligt. Ze wijzen erop dat koffie meer dan honderd verschillende componenten bevat. Eén (of meer) daarvan zouden een positief effect op onze gezondheid kunnen hebben. Van cafeïne is wel bekend dat het ons brein alert houdt. Dit is ook de reden voor het ontmoedigen van koffie drinken in de avond. Het duurt namelijk geruime tijd voordat de cafeïne in ons lichaam is afgebroken en tot dat proces zich heeft voltrokken, blijven we wakker. In de avond werken we juist toe naar de nacht en moeten we juist slaap krijgen. Daarom geldt het advies om koffie vooral in de ochtend en voormiddag te drinken. Als vuistregel kun je aanhouden dat je om uiterlijk drie uur ’s middags je laatste kopje koffie van de dag drinkt. Het is beter om in de avond over te schakelen op thee, bij voorkeur een zachte witte thee (laag in theïne) of een kruideninfusies (zonder theïne). Een goede tip is het drinken van kamillethee in de avond. Kamille is niet alleen rustgevend, het heeft ook een positief effect op de spijsvertering.

Zo drinken we onze koffie

Het merendeel van de koffiedrinkers kiest voor de pure koffie, dus zonder melk toe te voegen. De zwarte koffie staat bovenaan in de lijst, gevolgd door de cappuccino. Daarna komen latte macchiato, espresso en koffie verkeerd. Het feit dat veel Nederlanders suiker in de koffie doen hangt samen met onze smaakbeleving. Anders dan in de landen waar koffie vandaan komt, doen zoete smaken het in onze contreien iets beter. In de afgelopen decennia zijn veel mensen alsnog overgegaan tot het drinken van koffie zonder suiker, omdat al die suikerklontjes ertoe leiden dat we steeds dikker worden. Koffie zonder suiker is beter voor ons dan koffie met suiker. En voor wie benieuwd is naar de twee landen waar de gemiddelde koffieconsumptie per inwoner nog hoger ligt dan bij ons: dat zijn Noorwegen (1,98 koppen per dag) en Finland (2,68 koppen per dag).

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.