Ontkalker koffiemachines

Het regelmatig gebruiken van een koffiemachine brengt helaas kalkaanslag met zich mee. Maar hoe zorg je nu voor dat goede kopje koffie?

Om voor een goed kopje koffie te zorgen, dient het apparaat dan ook regelmatig ontkalkt te worden. Kalkaanslag heeft niet alleen negatieve invloed op de levensduur van je koffiemachine, maar ook op de smaak van de koffie. Het kan verstoppingen in de leiding veroorzaken. Wanneer je het apparaat nooit ontkalkt, kan het zelfs kapotgaan. Maar hoe ontkalk je een koffiemachine? We lichten het hier voor je toe.

Soorten ontkalker 

Het apparaat kan ontkalkt worden door middel van ontkalker, welke er in twee soorten is: tabletten en vloeibaar. Welke ontkalker voor uw koffiemachine geschikt is, hangt af van het apparaat. Sommige koffiezetapparaten hebben namelijk een speciaal vakje om het tablet toe te voegen, anderen niet. Bij deze apparaten kan de vloeibare ontkalker in het waterreservoir toegevoegd worden. Vaak staan de instructies over ontkalken van het apparaat in de gebruiksaanwijzing. Ook wordt het ontkalken van een machine wel eens gedaan met schoonmaakazijn. Dit wordt afgeraden, aangezien het zuur in schoonmaakazijn de koffiemachine of je espresso-apparaat op lange termijn kan beschadigen. Daarnaast kan de koffie nog een tijdje naar azijn smaken en dat is nou niet bepaald lekker.

Stapsgewijs ontkalken van de koffiemachine 

Wanneer een apparaat ontkalkt moet worden, kan je dit merken aan de volgende dingen: lauwe koffie, halve kopjes koffie en/of geen schuimkraag. Er zijn ook apparaten die zelf aangeven dat ontkalking nodig is. Vaak hebben deze apparaten ook een ingebouwd ontkalkingsprogramma. Als dit het geval is, volg dan de stappen van de handleiding. Echter, de meeste apparaten hebben dit niet en dan kunnen de volgende stappen gevolgd worden:

  • Voeg als eerste het ontkalkingsproduct toe. 
  • Vervolgens spoel je het koffiezetapparaat door  met de ontkalker.
  • Daarna spoel je het een aantal keer door met heet water.
  • Tot slot maak je het reservoir en de opvangbak ook goed schoon, zodat er geen ontkalker meer in zit. 

Waterfilters 

Naast het regelmatig ontkalken van het apparaat, is het ook mogelijk om de onderliggende oorzaak aan te pakken. Namelijk, het vervuilde water dat voor kalk zorgt. Een waterfilter biedt hiervoor  een oplossing. Deze filter verwijdert chloor, zware metalen en vele andere schadelijke stoffen uit het water. Hierdoor smaakt niet alleen de koffie beter, maar het is ook nog eens goed voor je apparaat. Deze waterfilters zijn onder andere verkrijgbaar bij waterfilterwinkel.com. Het filterpatroon moet vervangen worden na circa 250 kopjes koffie of elke 2 maanden. Een fijn product om te zorgen voor een optimale levensduur van het apparaat! 

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.