Hulp bij een alcoholverslaving

Veel mensen drinken wel eens een drankje. Op de bank na een dag werken, voor de gezelligheid op een verjaardag, in de kroeg met vrienden of bij een etentje.

Over het algemeen is daar niks mis mee. Toch is voorzichtigheid geboden. Ze zeggen immers niet voor niets: drink met mate. Alcohol is namelijk zowel geestelijk als lichamelijk zeer verslavend. Een verslaving aan alcohol, of te wel alcoholisme, sluipt er geleidelijk in. U kunt ineens niet meer zonder en het beïnvloedt uw leven. Een alcoholverslaving komt helaas nog steeds veel voor en met alle gevolgen van dien.

Ben ik alcoholverslaafd?

Er bevindt zich een dunne lijn tussen veel alcohol drinken en een alcoholverslaving hebben. Daardoor kan het soms lastig zijn om in te schatten of er sprake is van een probleem. De mate waarin u verslaafd bent aan alcohol hangt af van de hoeveelheid die er gedronken wordt en hoe vaak dat gebeurt. Er is sprake van een verslaving wanneer er op langere termijn structureel alcohol is gedronken. Uw hele leven staat in het teken van alcohol en het lukt niet of nauwelijks meer om zelfstandig te stoppen.

Alcoholverslaving

De uitingen van alcoholisme 

Ieder persoon is anders en dat maakt elke alcoholverslaving verschillend. Alcoholisme kan zich op diverse manieren uiten, zoals:

  • Binge drinken. Dit betekent: af en toe, in korte tijd, een grote hoeveelheid alcohol drinken tijdens één gelegenheid. Dit resulteert in een bloedalcoholgehalte dat stijgt tot boven de 0,8 promille.
  • Probleemdrinken. Wanneer het drinken van alcohol gepaard gaat met allerlei lichamelijke, geestelijke en sociaal-maatschappelijke problemen. Wanneer het drinken van alcohol wekelijks terug komt. 
  • Lichamelijke afhankelijkheid. Wanneer u overmatig alcohol consumeert, zal uw lichaam geleidelijk aan gewend raken aan de hoeveelheid drank. Stopt u plotseling met drinken, dan raakt uw lichaam in de war en kunt u last krijgen van ontwenningsverschijnselen, zoals trillende handen of veel zweten. Om die ontwenningsverschijnselen tegen te gaan, zullen velen juist weer beginnen met drinken om zo het lichaam gerust te stellen. Daarnaast ontstaat er tolerantie. Dit wil zeggen dat u steeds meer alcohol moet drinken om hetzelfde effect te krijgen. 
  • Geestelijke afhankelijkheid. Dit wil zeggen dat u het idee hebt niet zonder alcohol te kunnen. U denkt alleen te kunnen ontspannen wanneer u alcohol in het systeem hebt, of dat je alleen dan gezellig en sociaal kunt doen. U gebruikt alcohol om even niet te hoeven denken aan (andere) problemen. Zo belandt u in een vicieuze cirkel.

Hulp bij uw alcoholverslaving

Is de drang om alcohol te drinken te sterk om er weerstand aan te kunnen bieden? De eerste stap is moeilijk, het proces zal niet vanzelf gaan, maar uiteindelijk zult u zien dat het beter gaat. Doe het voor u zelf en uw naasten.

Het team van White River Recovery bestaat uit ervaren psychologen, counselors, verpleegkundigen en ervaringsdeskundigen. Wij begrijpen maar al te goed wat u doormaakt. Samen met u gaan we op zoek naar de onderliggende oorzaken van uw verslaving en begeleiden u stap voor stap zodat u uw leven weer kan oppakken. Onze locatie in Zuid-Afrika behandelt verschillende verslavingssoorten en alle onderliggende problematiek. De kliniek ligt vlakbij een van de grootste natuurreservaten ter wereld: het Krugerpark in Witrivier. Hier komt u helemaal tot zichzelf en kunt u in een veilige omgeving afkicken van alcohol.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.