Acupunctuur en onverklaarde medische klachten

Hoe moet het verder als de artsen geen afwijkingen kunnen vinden en u toch klachten heeft waar u maar niet vanaf komt?

SOLK?

Lichamelijke klachten waar bij onderzoek geen aanwijsbare oorzaak voor word gevonden worden ook wel SOLK genoemd; somatisch onverklaarde lichamelijke klachten. 

Bijvoorbeeld: iemand heeft al langere tijd last van pijn in de linker bovenbuik en heeft plakkerige ontlasting. Na het bezoek aan het toilet zijn er meters toiletpapier nodig, erg lastig. 

Bij een bezoek aan de dokter wordt de ontlasting onderzocht, er wordt bloed afgenomen en de darmen worden met een endoscoop van binnen bekeken. Er wordt echter niets gevonden, wat vervelend is want er zijn toch echt hinderlijke klachten die maar niet overgaan en die bezorgdheid oproepen. 

Bij een bezoek aan de acupuncturist worden de klachten in kaart gebracht, daarnaast wordt gekeken hoe het voedingspatroon is, hoe de nachtrust is en welke emoties en gedragingen iemand heeft. Dit is een holistische benadering; lichaam en geest zijn binnen de Chinese geneeskunst een geheel. 

Binnen de Chinese geneeskunst is het hebben van dunne ontlasting al dan niet samen met pijn in de linker bovenbuik toe te schrijven aan een verzwakte milt energie. 

De functie van de milt is om het voedsel te verwarmen en om te zetten in bruikbare voeding voor de spieren ook moet de milt bloed aanmaken. Alles wat we aan kennis opdoen in het dagelijks leven is voeding voor de geest en wordt ook verwerkt door de milt. De karaktereigenschap van de milt is verzorgen, denken, overpeinzen en bezorgdheid.

Als de miltenergie uit balans is kunnen naast bovengenoemde klachten ook klachten van vochtophoping, vermoeidheid, piekeren, niet helder kunnen denken en vergeetachtigheid voorkomen en een verstoorde menstruatie.

Wat zijn de oorzaken van een verminderde miltenergie? Wat vaak voorkomt in de praktijk is het eten van een grote bak koude kwark als ontbijt. Dit lijkt gezond en de reclames doet ons dat ook geloven. Maar een koude bak kwark is niet voor iedereen gezond. Eten en TV kijken of krant lezen tijdens het eten is een te grote inspanning voor de milt. De miltenergie raakt ook uit balans als er veel gezorgd moet worden voor anderen. 

Hoe kunt u zelf de verzwakte milt energie versterken? Neem een warm ontbijt bijvoorbeeld een omelet of warme havermoutpap, zelfgemaakte kippensoep of gewoon een boterham. Thee met verse gember, kruidnagel of kaneel verwarmd de miltenergie en is weldadig. Beperk het gebruik van zuivelproducten, eet geen koude dingen direct uit de koelkast maar laat ze eerst op kamertemperatuur komen. Eet geen salades in de winter maar alleen als het buiten warmer is dan 18 graden. Andere voeding welke goed is om de miltenergie te versterken is warme mais, gekookte wortelen (met een schep suiker tijdens het koken), pompoen, dadels en makreel.

Bovengenoemde adviezen geef ik aan mijn mensen mee als ze voor acupunctuurbehandeling komen, deze zijn nodig om in balans te blijven als de acupunctuurbehandelingen beindigd zijn.

 

 

 

 

 

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.