De snurkbeugel

Vermoeidheid is een veel voorkomend probleem, waarvoor veel mogelijke oorzaken bestaan.

Eén van die oorzaken is het obstructief slaapapneu syndroom (OSAS). Bij OSAS ontstaat tijdens de slaap een vernauwing van de ademweg waardoor de adem tijdelijk stopt. Op deze manier is de slaap onrustig waardoor patiënten niet goed uitgerust wakker worden. Dit kan grote gevolgen hebben op het dagelijks functioneren.

OSAS is een toenemend probleem in ons land. Dit komt mede door een toenemend aantal mensen met overgewicht, één van de risicofactoren voor het ontstaan van OSAS. Schattingen van het aantal mensen in Nederland met OSAS lopen op tot 500.000.

Bij verdenking op OSAS worden patiënten verwezen naar de longarts of KNO-arts. Door middel van een slaaponderzoek kan worden vastgesteld of inderdaad sprake is van OSAS en wat waarschijnlijk de beste behandeling zal zijn. Patiënten met ernstige OSAS worden behandeld met een beademingsmasker (CPAP). Voor de mildere vormen is het mandibulair repositie apparaat (MRA, in de volksmond 'snurkbeugel') de eerste keuze. Ook voor de behandeling van snurken is de MRA zeer geschikt.

De MRA is een beugel die de onderkaak tijdens de slaap in een voorwaartse positie houdt. Door de onderkaak iets naar voren te brengen ontstaat achter in de keel meer ruimte waardoor de ademhaling beter verloopt. De MRA wordt afgesteund op eigen tanden en kiezen en/of op implantaten.

Indien u naar onze polikliniek bent verwezen voor een MRA, wordt een röntgenfoto van de kaak gemaakt en beoordeeld of u geschikt bent voor een MRA. Mensen met kaakgewrichtsklachten en uitgebreide gebitsproblematiek zijn vaak niet geschikt voor het dragen van een MRA. Indien het mogelijk is om een MRA voor u te maken, worden meteen afdrukken genomen. Na drie weken is de MRA klaar en krijgt u deze mee voor gebruik. Tevens krijgt u instructies mee om de MRA langzaam, stapsgewijs verder te activeren. In de maanden hierna komt u een aantal keren terug voor controle. Als het er op lijkt dat de OSAS goed wordt behandeld, wordt vaak een nieuw slaaponderzoek met MRA uitgevoerd om dit te verifiëren.

De eerste weken na aanvang van de therapie kunnen ongemakkelijk zijn. Pijn en stijfheid in de kauwspieren en -gewrichten kunnen enkele weken duren. Ook de tanden en kiezen zijn vaak een aantal dagen gevoelig. Een enkele keer verdwijnen de klachten van spieren en/of kauwspieren niet en kan de MRA tijdelijk niet worden gedragen. Op langere termijn kunnen klachten ontstaan van een droge mond of juist kwijlen gedurende de slaap. Ook is het mogelijk dat kleine veranderingen in de stand van de onderkaak of tanden en kiezen optreden; tot esthetische of kauwproblemen leidt dit echter zeer zelden.

Wij verwelkomen u graag op onze polikliniek om u te helpen met uw slaapprobleem!

Auteur: Volken Akkerman, MKA-chirurg Spaarne Gasthuis en Rode Kruis Ziekenhuis

Website: www.mkakennemerland.nl

Volken Akkerman

 

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.