Zijn wij vaak te moe om gezonder te leven?

Vermoeidheid, stress en tijdgebrek zijn vaak de meest genoemde redenen voor onvoldoende beweging en ontspanning.

Vrijwel alle Nederlanders (92%) vinden ontspanning belangrijk voor een gezond leven, maar bijna de helft (45%) doet geen poging om vaker die ontspanning op te zoeken. Vermoeidheid, stress en tijdgebrek zijn de voornaamste redenen om gezonde doelen op gebied van ontspanning maar ook beweging, niet te behalen. Dit blijkt uit een onderzoek van Kantar, in opdracht van Zilveren Kruis.

Gezond leven vergt inspanning maar levert energie op

We zijn het er vrijwel unaniem over eens dat regelmatig bewegen (80%), gezonde voeding (91%), genoeg ontspanning (92%) en een goede nachtrust (91%) essentieel zijn voor een gezonde levensstijl. Toch is het niet altijd makkelijk om onze gezonde ambities vol te houden. Opvallend zijn de tegenstrijdigheden die Nederlanders als barrières ervaren. Zo voelt één op de vijf zich niet fit genoeg om te sporten en dertig procent voelt zich te moe om te ontspannen. Een gezond leven geeft energie, maar vergt ook inspanning. Drie op de tien Nederlanders geven aan niet toe te komen aan genoeg ontspanning, slaap of gezonde voeding. Kijken we naar sport en beweging, dan is dat ruim vier tiende (44%).

Hidde van der Ploeg, onderzoeker en gezondheidswetenschapper bij Amsterdam UMC, legt uit: “De sleutel voor het langdurig volhouden van een gezondere levensstijl zit vaak in het stellen van reële doelen die in kleine stappen te behalen zijn. Jezelf hoge gezondheidsdoelen stellen kan een averechts effect hebben. Men wil direct een halve marathon lopen of 5 keer in de week naar de sportschool. Maar het is juist veel beter om klein te beginnen. Wandelen is bijvoorbeeld al intensief genoeg voor gezondheidsvoordelen. Dus ook als je bijvoorbeeld geen zin hebt, of te moe bent, kan één blokje om vaak al genoeg zijn om toch aan voldoende beweging te komen voor die dag. En dit geeft energie en een positief gevoel. En als je het samen doet motiveer je elkaar nog meer. Het is ook verstandig om activiteiten te zoeken die functioneel en/of leuk zijn, dat zorgt dat ze makkelijk in je dagelijks leven te integreren zijn. En dat is de beste drijfveer voor succes.”

Opvallende verschillen tussen mannen en vrouwen

Nederlanders geven zichzelf met een 7,2 een ruime voldoende als het gaat om hun eigen gezondheid. Maar waar het een gezonde levensstijl betreft, zijn we kritischer op onszelf. Zo geeft bijna 1 op de 4 zichzelf een onvoldoende voor voldoende beweging en ook het volhouden van gezonde leefgewoonten wordt als heel moeilijk ervaren. Uit de cijfers blijkt vooral dat vrouwen dit laatste lastig vinden, bijna de helft van de vrouwen (45%) heeft moeite om voldoende beweging vol te houden ten opzichte van bijna een derde (31%) van de mannen. Kijken we naar voldoende nachtrust dan heeft 28 procent van de vrouwen hier moeite mee, ten opzichte van 18 procent bij de mannen. Vrouwen ondervinden dus over het algemeen meer barrières, zoals vermoeidheid, stress, tijdgebrek en het huishouden, om te werken aan een gezonde levensstijl dan mannen.

Kleine veranderingen, gezond effect

Naast stress, vermoeidheid of motivatieproblemen zijn er ook externe factoren die een gezondere levensstijl bemoeilijken. Tijdgebrek door werk, maar ook een drukke planning of het weer zijn barrières voor veel Nederlanders om gezonde doelen te behalen. Terwijl ook op het werk of thuis juist met kleine veranderingen aan die gezonde levensstijl gewerkt kan worden.

Jan-Willem Evers, Commercieel Directeur bij Zilveren Kruis legt uit: “De drempel om te werken aan je gezondheid is vaak hoog. Het is wetenschappelijk bewezen dat je door kleine stappen te nemen een gezonder leven makkelijker volhoudt. Daarom ontwikkelde Zilveren Kruis de app Actify, die gebruikers helpt om met kleine stapjes hun gezondheidsdoelen te behalen. Zonder dat je op dieet hoeft of naar de sportschool moet! De mini-cursussen zijn zo opgebouwd dat gezond leven, zoals meer water drinken, meer bewegen, ontspannen en goed slapen juist een gewoonte wordt. Voor je het weet hoef je er niet meer bij na te denken. Actify heeft met de mini cursussen de afgelopen maanden al  duizenden klanten geholpen. Bij 81 procent van de bestaande gebruikers van de app weten we dat de focus op kleine stapjes een positieve bijdrage levert aan hun algemene gezondheidsgevoel.

Data mbt vrouwen onder de 50 jaar zijn niet meer in het persbericht opgenomen. Echter is deze data nog wel correct (zoals deze in het persbericht stond) en is de exacte data ook te vinden in het Kantar rapport.

www.zilverenkruis.nl 

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.