Een kwart van Nederland gunt zichzelf voldoende ontspanning

Gezondheid heeft alles te maken met balans in je leven. De balans tussen werk en ontspanning bijvoorbeeld.

Dat een te vol werkschema kan leiden tot stress, is bij de meeste mensen inmiddels wel bekend. En dat stress uiteindelijk fysieke klachten tot gevolg heeft, weet men ook meestal wel. De gebeurtenissen rond het coronavirus hebben velen doen beseffen dat wat extra rust op zijn tijd een positief effect heeft op onze gezondheid. Toch blijkt uit onderzoek van hottub- en saunaexpert Welvaere dat slechts één op de vier Nederlanders dagelijks voldoende de tijd neemt om te ontspannen.

We hebben de vakantieperiode net achter de rug. Voor veel mensen is dat een tijd om even niet aan werk te hoeven denken. Je hoeft niet eens op reis te gaan, ook gewoon wat rondwandelen in de buurt zorgt al voor ontspanning en is bovendien goed om je lichaam in conditie te houden. Wanneer iemand weinig te besteden heeft, zijn er nog volop mogelijkheden om jezelf even wat rust te gunnen. Je kunt een plaatselijk natuurgebied opzoeken en daar bijvoorbeeld lekker gaan picknicken of zomaar wat gaan lopen. Maar liefst 85 procent van de respondenten in het uitgevoerde onderzoek geeft aan zo’n wandeling ontspannend te vinden. Ook ziet 70 procent het beoefenen van sport als de meest ideale vorm van ontspanning.

Niets forceren

Het belangrijkste aspect bij ontspannen is dat je het niet geforceerd moet doen. Wanneer je focust op het feit dat je moet ontspannen, wordt het een opgave en bezorg je jezelf alsnog extra stress. Het moet een natuurlijk proces zijn en eigenlijk zouden we elke dag tijd moeten maken voor ontspanning. Niet omdat het moet, maar gewoon in een natuurlijke flow. Die kun je bereiken door minder afspraken op een dag in te plannen en echt tijd voor jezelf te reserveren. Stel je bij alles wat je doet eens de vraag in hoeverre het echt moet? Een baan schept verplichtingen en de zorg voor kinderen ook. Maar verder? We proppen vaak onze agenda’s vol met dingen die eigenlijk niet echt moeten, maar waarvan we zelf vinden dat ze moeten.

Ontspannen in bad

Ongeveer 43 procent van de Nederlanders gaat graag in bad om te relaxen. Een prima idee, want een bad nemen is gezond voor lichaam en geest. Opvallend is dat met name de jongvolwassenen vaak voor deze optie kiezen. In de categorie van 18 tot en met 25 jaar geven respondenten het vaakst aan regelmatig een ontspannend bad te nemen. Andere vormen van ontspannen die vaak genoemd worden zijn het luisteren naar muziek of het doorbrengen van tijd met vrienden.

Lichamelijke klachten

Stress wordt vaak een sluipmoordenaar genoemd. We zijn ons er meestal niet voldoende van bewust dat we ermee te maken hebben, tot zich uiteindelijk lichamelijke klachten manifesteren. Die kunnen variëren van hartkloppingen en het hebben van een gejaagd gevoel tot aan hoge bloeddruk en veel zweten. Wanneer je dergelijke symptomen bij jezelf herkent, zou dat aanleiding moeten zijn om eens bij jezelf te rade te gaan en je af te vragen in hoeverre je leefstijl gezonder kan worden gemaakt.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.