4 mogelijke oorzaken van vermoeidheid

Heb jij ook wel eens last van vermoeidheid? Of heb je er ongemerkt al langer last van?

Vermoeidheid, iedereen heeft er weleens last van. Zo voelen de meeste mensen zich moe en lusteloos als zij een nacht slecht geslapen hebben. Als je de volgende nacht weer goed bijtankt, is de vermoeidheid vaak snel verdwenen. Helaas is dit niet altijd het geval. Er kan namelijk ook een aandoening of ziekte ten grondslag liggen aan vermoeidheid. Daarom zetten we hier 4 mogelijke oorzaken op een rijtje.

1. Bloedarmoede

Een eerste mogelijk oorzaak van vermoeidheid is bloedarmoede. Bij bloedarmoede kan het zijn dat er te weinig rode bloedcellen aanwezig zijn in het bloed of dat deze minder goed werken. De rode bloedcellen zijn onder meer verantwoordelijk voor het transporteren van zuurstof door het lichaam. Als er hier niet voldoende van aanwezig zijn of ze minder goed werken, kan dit ervoor zorgen dat jij je constant moe voelt.

2. Ziekte van Pfeiffer

Wanneer je als tiener of jongvolwassene erg moe bent, kan dit komen doordat je de ziekte van Pfeiffer hebt. Deze ziekte wordt veroorzaakt door het Epstein Barr-virus. Dit virus vermenigvuldigt zich in jouw witte bloedlichaampjes, waardoor jouw immuunsysteem aangetast kan worden. Jonge kinderen en volwassenen die de ziekte van Pfeiffer hebben, kunnen hier eveneens moe door worden. Toch zijn de symptomen bij deze groepen vaak minder dan bij tieners en jongvolwassenen.

3. Ziekte van Lyme

Je kunt de ziekte van Lyme krijgen als je gebeten wordt door een teek die de bacterie Borrelia met zich meedraagt. Er ontstaat dan een rode of blauwe vlek op jouw huid, maar deze verdwijnt vanzelf. De bacterie kan aanwezig blijven in jouw lichaam, waardoor jij je moe en lusteloos voelt. Wil je achterhalen of er al dan niet sprake is van de ziekte van Lyme? Laat dan een ziekte van Lyme test uitvoeren. In dat geval weet je binnen de kortste keren of je Lyme hebt of dat jouw vermoeidheid toch ergens anders door wordt veroorzaakt.

4. Chronische vermoeidheid

Vermoeidheid wordt regelmatig veroorzaakt door een ziekte of aandoening. Toch ligt dit niet altijd ten grondslag aan vermoeidheid. Als je al moe wordt na iedere kleine inspanning die je doet, kan er namelijk ook sprake zijn van chronische vermoeidheid. We spreken dan van het Chronisch Vermoeidheid Syndroom (CVS).

Laat bloedonderzoek doen

Voel jij je al lange tijd moe en lusteloos en blijft het gissen naar de oorzaak? Dan raden wij jou aan om bloedonderzoek te laten doen. Nadat jouw bloed is afgenomen, wordt dit onderzocht op verschillende ziektes en aandoeningen, bijvoorbeeld het bloedbeeld, ijzergehalte, ijzerstofwisseling, nierfunctie, foliumzuur en vitamine B12 tekorten.Lijd je ergens aan? Dan komt dit vrijwel altijd aan het licht als je kiest voor een bloedonderzoek. Grote voordeel hiervan is dat je gerichte stappen kun ondernemen om de vermoeidheid tegen te gaan. Zo kun je bijvoorbeeld bepaalde medicijnen krijgen die helpen om de vermoeidheid te onderdrukken. Hierdoor wordt het een stuk makkelijker om met vermoeidheid te leven.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.