Wat zijn primaire symptomen van de ziekte van Parkinson?

Hoewel technologie en geneeskunde steeds meer verbeteringen kent, zijn er nog steeds ziekte op deze wereld.

Met een bevolking dat meer en meer vergrijsd, zijn er bepaalde ziektes die vaker voor zullen komen. Een van deze ziektes is Parkinson. Heb jij het vermoeden dat jij of iemand in jouw vaste kringen deze ziekte heeft? Of wil jij weten wat Parkinson precies inhoudt? In deze blog leer je wat de symptomen van Parkinson zijn. Zo kun je kijken of er raakvlakken zijn met wat jij of iemand in jouw netwerk meemaakt.

Bevingen

Het eerste symptoom van de ziekte van Parkinson, is dat jouw lichaam veel bevingen kent. Dit is tevens het bekendste symptoom, en wordt vaak gebruikt in media om Parkinson uit te breiden. In het begin merk je het trillen niet zo op, doordat het alleen in een kleine plek zoals jouw vinger begint. Naarmate de tijd vordert, spreidt het beven zich uit naar jouw gehele arm. In de beginfase van de ziekte blijft het beven meestal beperkt tot deze plek. Naarmate de ziekte vordert, is het echter mogelijk om in het gehele lichaam bevingen te hebben. Verder is het belangrijk om te weten dat dit symptoom niet bij iedereen die last heeft van de ziekte van Parkinson voorkomt.

Stijfheid van spieren

Een ander symptoom van de ziekte van Parkinson, is dat je stijve spieren hebt. In tegenstelling tot het trillen, begint de stijfheid in de nek of benen van een patiënt. Het lichaam laat de spieren samentrekken, waardoor er veel spanning op staat en er stijfheid optreedt. Daarnaast kun je ook pijn ervaren bij jouw spieren als de stijfheid te veel wordt.

Trage bewegingen

Het derde symptoom van Parkinson is Bradykinesie. Bradykinesie houdt in dat je erg traag beweegt en jouw pas niet kunt versnellen. Dit kan zich zelfs ontwikkelen tot akinesie, waarbij je totaal niet beweegt. Wanneer iemand een schuifelende pas heeft met een extreem laag tempo, is de kans groot dat het om Parkinson gaat.

Een achterovergebogen houding

Tot slot is een van de symptomen van Parkinson ook dat je een achterovergebogen houding hebt. Dit heeft als resultaat dat jouw balans niet meer zo goed is vergeleken met vroeger. Daardoor is het makkelijker om te vallen en heb je neiging om tegen je wil in achteruit te lopen.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.