Onze hersenen: Dementie, Parkinson, Alzheimer

Gezond, fit en gelukkig oud worden willen we allemaal. En dat bewust meemaken zonder te vergeten wie je bent en wie je dierbaren zijn.

Onze hersenen: Dementie, Parkinson, Alzheimer

Gezond, fit en gelukkig oud worden willen we allemaal. En dat bewust meemaken zonder te vergeten wie je bent en wie je dierbaren zijn. Helaas nemen hersen gerelateerde ziektebeelden toe. Ook steeds meer bij jonge mensen. Je moet er niet aan denken dat dit je overkomt. Wist je dat je zelf veel kunt doen om dit te voorkomen? De wetenschap gaat door waardoor dagelijks steeds meer wetenschappelijke kennis voorhanden is.

De hersen-darm connectie

Onze darmen en hersenen hebben directe invloed op elkaar en staan ook met elkaar in verbinding. Dit noemen we de 'Gut-brain connection' ofwel darm-hersen verbinding. Onze darmen worden ook wel ons tweede brein genoemd. En niet voor niets. Onze darmen hebben zowel positieve, als negatieve invloed op onze hersenen. Maar andersom hebben onze hersenen ook weer directe invloed op onze darmen. Zo kan een heftige stressreactie je spijsvertering stilleggen, of verliefdheid je vlinders in de buikgevoel geven. Minder bekend bij de meeste is de grote invloed die onze darmen op ons brein hebben.

Verstoringen vanuit de darmen

Onze darmen zijn een enorm belangrijk orgaan. Verstoringen in de darmen door onjuiste voeding, parasieten, schimmels, gisten, bacteriën en virussen kunnen zorgen voor verstoringen, soms met grote gevolgen. Deze verstorende factoren kunnen zorgen voor ontstekingen en problemen met de aanmaak van neurotransmitters. Dat zijn signaalstoffen zoals dopamine bij een tekort, zoals bij Parkinson waardoor men vaak 'levodopa' voorschrijft. Of depressie bij een tekort aan serotonine waardoor men vaak antidepressiva voorschrijft (SSRI). Een chronisch ontstoken darm, die we bijna altijd zien bij deze ziektebeelden, zorgt ervoor dat toxines, afvalstoffen, vanuit de darm in de hersenen terechtkomen en daardoor ook voor ontstekingen en verstoringen in de hersenen zorgen. Het gevolg is het ontstaan van de ziektebeelden zoals Dementie, Parkinson en Alzheimer. Ten gevolg van een krimpende hersenmassa veroorzaakt door ontstekingen. Belangrijk is dus om als eerste stap de verstorende factoren in kaart te brengen.

Tekort aan belangrijke voedingsstoffen

In alle gevallen bestaat ook een chronisch tekort aan belangrijke voedingsstoffen zoals Omega 3 vetzuren die nodig zijn voor het onderhoud van de hersenmassa. Het grootste deel van de hersenen bestaat uit vetten. Maar denk ook aan vitamine D3, B12 en vele, vele andere belangrijke stoffen die nodig zijn voor de hersenen. Echter heeft het meestal weinig zin om deze toe te voegen als er verder niets zal worden gedaan aan de oorzaak. En dat zijn de darmen.

Tot slot

Het is geweldig om te zien hoeveel er al bekend is op dit gebied, hoe de wetenschap dagelijks vooruitgang boekt en wat het resultaat ervan is bij de patiënten. De grootste uitdaging is de keuzes die we zelf dagelijks maken om te zorgen dat we gezond, fit en gelukkig blijven waarbij voeding, beweging, zingeving en ontspanning belangrijke keuzes zijn.

Ik wens u veel moois en wijsheid bij het maken van de juiste keuzes, maar vooral een hele goede gezondheid voor uzelf en uw dierbaren!
www.bodyswitch.nl

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.