Het effect van statines op mensen die lijden aan dementie

Nieuw onderzoek lijkt te bevestigen dat het toedienen van statines een positief effect heeft op het bestrijden van dementie.

Dit onderzoek was uitgevoerd in een universitair ziekenhuis in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Een statine wordt ook wel cholesterolsyntheseremmer genoemd. Het is een cholesterolverlagend medicament dat ingrijpt op de synthese van cholesterol door de snelheidsbepalende stap in de productie van cholesterol te remmen. Een statine wordt voorgeschreven bij een verhoogd cholesterolgehalte, bij constatering van suikerziekte en als preventief middel om hart- en vaatziekten te voorkomen.

De Zweedse onderzoekers bestudeerden de gegevens van 15.586 personen met verschillende vormen van dementie. Deze mensen hadden een gemiddelde leeftijd van 79,5 jaar op het moment dat de diagnose dementie bij ze werd gesteld. Ongeveer twee derde van de groep (10.869 personen) gebruikten statines. De gegevens van deze mensen werden vanaf 2007 verzameld. De conclusie luidt dat de mensen die statines gebruikten gemiddeld een hogere score behaalden op de werking van hun cognitieve functies dan de mensen die geen statines gebruikten. Er zijn verschillende statines en bij de ene variant was het effect duidelijker zichtbaar dan bij de andere.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn er elk jaar tien miljoen nieuwe gevallen van dementie. Een behandeling om dementie te genezen is er vooralsnog niet, al worden wel regelmatig nieuwe ontdekkingen gedaan die ons meer inzicht verschaffen in de oorzaak van deze aandoening. De twee varianten van dementie die het meest worden vastgesteld, zijn de ziekte van Alzheimer en vasculaire dementie, ofwel verstoppingen in de bloedvaten van de hersenen. Vasculaire dementie kan optreden na een beroerte, maar iemand die met deze aandoening te maken heeft, hoeft niet per definitie een beroerte te hebben gehad.

Al vaker werd een hoog cholesterolgehalte in verband gebracht deze vormen van dementie. Aangenomen wordt dat een ontregeling van het cholesterolgehalte ervoor zorgt dat de afbraak van deze stof door het lichaam niet meer correct verloopt, met uiteindelijk als gevolg dat het te hoge niveau verschillende problemen veroorzaakt. Statines zorgen ervoor dat het cholesterolgehalte in het bloed lager wordt. Het wekt daarom geen verbazing dat het toedienen van deze statines een gunstig effect heeft op het voorkomen van dementie. Aanvullend onderzoek is nodig om te kunnen vaststellen welke statines welk effect hebben en waardoor die verschillen verklaard kunnen worden.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.