Hoe signaleer je overbelasting bij mantelzorg?

Wanneer u zorgt voor uw dierbare met dementie, dan wilt u dit natuurlijk zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving blijven doen.

De zorg voor iemand die in de beginfase van dementie is vaak nog te overzien. Maar na verloop van tijd, als de symptomen van dementie erger worden, kan de zorg een stuk zwaarder worden.

Maar hoe weet je of de mantelzorg te zwaar wordt? Thuiszorgorganisatie Zuster Jansen vertelt over het herkennen en voorkomen van overbelasting bij mantelzorgers.

Het herkennen van overbelasting

De combinatie van thuiszorg en dementie kan erg veeleisend zijn. Zeker wanneer de complete mantelzorg in de handen van een enkel persoon ligt. Het is belangrijk om signalen van overbelasting te herkennen, zodat u betere zorg kunt leveren voor zowel uzelf als voor uw naaste.

Een gevoel van uitputting, hoofdpijn, duizeligheid, spierkrampen en stress zijn vaak de eerste signalen van overbelasting. Slecht slapen, ondanks oververmoeidheid, kan in sommige gevallen ook optreden. Vaak gaat dit gepaard met een schuldgevoel als u het gevoel heeft dat u niet (genoeg) voor uw dierbare kunt zorgen. Deze sombere gedachten zijn te voorkomen door tijdig om u heen te kijken voor hulp.

Hulp vragen

Mantelzorgers hebben soms de neiging om zichzelf weg te cijferen in de zorg voor hun geliefden, waarbij de behoeften van de ander voorop staan. Toch is dit nooit verstandig.

Als u signalen van overbelasting herkent, dan is het van belang dat u tijdig ingrijpt om te voorkomen dat de klachten verergeren en u mogelijk zelf uitvalt. U kunt in eerste instantie vragen of familieleden of vrienden een deel van de zorg voor uw naaste kunnen overnemen. Ook buren of aanvullende hulp van de gemeente kunnen een uitkomst bieden.

Particuliere thuiszorg

In sommige gevallen is het verstandig om professionele thuiszorg in te schakelen. Bijvoorbeeld als u de zorg thuis vooral zelf wilt inrichten. De particuliere thuiszorg van Zuster Jansen biedt diverse vormen van thuiszorg aan, variërend van 5 tot 24-uurszorg. Uw geliefde ontvangt dan de benodigde zorg van een vast team. In overleg met dit zorgteam kunnen u en uw geliefde zelf bepalen hoe de zorg eruit moet zien. Dit geeft u de mogelijkheid om de zorg volledig naar eigen inzicht te regelen en behoudt u keuzevrijheid.

Iemand met dementie haalt het meeste uit routine en regelmaat. Dat betekent dat een vast zorgteam hier ook aan bijdraagt. Zuster Jansen zorgt er altijd voor dat uw dierbare zorg krijgt van een vast team. Zo ziet uw naaste vertrouwde gezichten, wat bijdraagt aan een vertrouwd en rustig gevoel.

Meer informatie over particuliere thuiszorg van Zuster Jansen? Neem dan gerust contact met ons op. Dat kan telefonisch, per e-mail of via het contactformulier op de website.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.