Blijf niet in die luie stoel zitten

Elke vorm van bewegen is meegenomen om dementie te voorkomen. Dat zegt de bekende hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder.

Zijn boodschap luidt dan ook: ,,Kom uit je stoel!’’ Volgens Scherder zouden mensen bij voorkeur een half uur per dag achtereen moeten bewegen om het brein fit te houden. Lukt dat niet, probeer dan in elk geval zo veel mogelijk te blijven bewegen. ,,Een stukje lopen naar de keuken en weer terug, zelf je appels schillen of de afwas, of koken, het is allemaal activiteit die het brein inspant en uitdaagt. Dat is natuurlijk ideaal voor de hersenen’’, aldus Scherder.

Bewegen is natuurlijk in de basis altijd goed voor het lichaam. Wie echter verzuimt om elke dag gedurende een aaneengesloten periode van tenminste een half uur achtereen te bewegen, doet zijn lichaam tekort. Die minimumgrens heeft een reden: het duurt even voordat onze hersenen deze activiteit als zodanig interpreteren en daarop reageren. De duur van de activiteit speelt dus een belangrijke rol wanneer we ons brein in conditie willen houden. Ook wanneer het gaat om vetverbranding, is de duur van belang. Wanneer je intensief beweegt, verbruikt je lichaam in eerste instantie de opgeslagen koolhydraatreserves als brandstof. Zodra die voorraad is opgebruikt, gaat het lichaam over op het verbranden van vetten. Het duurt dus even voordat het omslagpunt is bereikt. Zou je te vroeg stoppen met de intensieve beweging, dan worden er dus (nog) geen vetten verbrand en zul je geen lichaamsgewicht verliezen.

Voor de hand liggende opties

Senioren die niet meer deelnemen aan het arbeidsproces, hebben soms een heel ander dagritme. Bewegen is geen vanzelfsprekende dagelijkse routine meer, terwijl het dat eigenlijk wel zou moeten zijn. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om elke dag een flink eind te gaan wandelen. Maar als je daarin geen uitdaging ziet, zoek dan naar andere vormen van bewegen. Dit werkt het best wanneer je het zo dicht mogelijk bij je eigen wensen en voorkeuren houdt. Kies dus voor de meest voor de hand liggende opties. Ben je dol op tuineren? Leef je dan vooral flink uit in de tuin, want ook dat is een gezonde manier van bewegen. Fietsen is ook een goede manier van beweging. Al deze activiteiten zorgen ervoor dat ons hart sneller gaat kloppen, waardoor de doorbloeding gestimuleerd wordt.

Risicofactoren

Intensief bewegen biedt geen garantie dat je nooit door dementie getroffen zult worden. Het zorgt er echter wel voor dat de risicofactoren voor het krijgen van dementie verminderd worden. Alle processen in ons lichaam hangen nauw met elkaar samen. Zo beperk je met voldoende beweging de kans op hart- en vaatziekten, maar ook de kans op diabetes type 2. Op hun beurt lijken deze aandoeningen een rol van betekenis te spelen in het ontwikkelen van het ziektebeeld dementie. Veel mensen met dementie hebben in een eerder stadium al te maken gekregen met hart- en vaatziekten.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.