Hoe kunt u mensen met dementie helpen meer te bewegen?

Het is voor ouderen met dementie vaak lastig om voldoende in beweging te blijven, terwijl dit wel belangrijk is voor de gezondheid.

Het is voor ouderen vaak lastig om voldoende in beweging te blijven, terwijl dit wel belangrijk is voor de gezondheid. Wanneer zij ook nog aan dementie lijden, wordt dit extra bemoeilijkt. Dementie kan namelijk bij veel activiteiten een belemmering vormen. Het is dan ook belangrijk om mensen met dementie te helpen om meer te bewegen.

Waarom meer hulp nodig bij dementie?

Het valt op dat mensen met dementie veel minder bewegen dan hun leeftijdsgenoten. Iemand met dementie neemt minder initiatief, vaak vanwege de onzekerheid die ontstaat door een omgeving met allerlei onbekende prikkels. Het overweldigende gevoel van deze prikkels en de angst om te verdwalen, maakt dat dementerenden liever niet meer alleen op pad gaan.

Het belang van voldoende bewegen

Bewegen heeft voor dementerenden nog meer gezondheidsvoordelen dan voor anderen. Mensen die regelmatig bewegen, voelen zich namelijk geestelijk en lichamelijk fit. De Gezondheidsraad geeft zelfs aan dat mensen die veel bewegen, maar liefst 35% minder kans hebben op Alzheimer dan mensen die weinig tot niet bewegen. Beweging remt ook de ontwikkeling van dementie in snelheid af, waardoor mensen geestelijk langer fit blijven.

Dementerenden meer laten bewegen

Verzorgers van mensen met dementie kunnen hen op allerlei manieren ondersteunen om meer te bewegen. Vraag bijvoorbeeld welke sport of hobby ze vroeger hadden en kijk of het mogelijk is om dit (of iets soortgelijks) weer op te pakken. Natuurlijk is wandelen in de buitenlucht erg gezond en misschien kan er zelfs wel samen gedanst worden. Kies bijvoorbeeld muziek van vroeger uit zodat er zelfs nog mooie herinneringen naar boven komen.

Ondersteuning van de Thuiszorg Student
Het zorgen voor iemand met dementie is behoorlijk ingrijpend, zeker als u mantelzorger bent van een familielid. U kunt De Thuiszorg Student inschakelen om te helpen bij de zorg van uw naaste met dementie. Bijvoorbeeld door samen met de dementerende een ommetje te lopen, boodschappen te doen of maaltijden te bereiden. Hiermee wordt een deel van de zorgtaken die u draagt voor uw naaste verlicht. Ook kan de dementerende zo langer zelfstandig blijven wonen, wat de geestelijke gezondheid ook weer ten goede komt. Bekijk de mogelijkheden voor particuliere thuiszorg op de website van De Thuiszorg Student.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.