Zo herken je beginnende dementie

De diagnose dementie is in de afgelopen decennia steeds vaker gesteld.

Daar zijn meerdere redenen voor. Op de eerste plaats zijn we steeds vaker in staat om levensbedreigende ziektes af te remmen of zelfs te genezen, waardoor we gemiddeld langer blijven leven. Omdat dementie zich voor een groot deel manifesteert onder ouderen, is er dus simpelweg een grotere groep mensen die deze aandoening ontwikkelt. Daarnaast is onze leefstijl lang niet altijd zo gezond. Ook dat kan dementie in de hand werken. Overigens is het een misverstand dat uitsluitend ouderen dementie zouden kunnen krijgen. De ziekte komt ook geregeld voor bij mensen van middelbare leeftijd.

Tijdig herkennen

Jonge mensen met dementie hebben vaak andere symptomen dan ouderen met deze aandoening. Vaak speelt vergeetachtigheid daarbij nog geen rol, maar is er wel sprake van gedragsveranderingen en problemen bij dagelijkse handelingen. Dit resulteert erin dat dementie bij jongere mensen vaak pas in een (te) laat stadium wordt herkend. Het is dus belangrijk om goed te weten hoe je beginnende dementie kunt herkennen. Immers, een patiënt met dementie is erbij gebaat om zo goed mogelijk begeleid te worden. Begrip tonen vormt daarbij een belangrijk aspect. Een dementiepatiënt voelt zich vaak onzeker en heeft bevestiging en steun nodig van zijn omgeving. Het is goed om te realiseren dat iemand met dementie zelf doorgaans niet voldoende inzicht heeft in de ernst van de situatie. Als naaste kun je een gedragsverandering vaak snel herkennen, als je weet waarop je moet letten. Tegelijk kan ook niet bij elke gedragsverandering direct de conclusie getrokken worden dat iemand dement is of wordt.

Vergeetachtigheid

Een veel voorkomend symptoom van dementie is vergeetachtigheid. Maar sommige mensen zijn hun leven lang al een warhoofd en vergeten standaard vaak dingen. Als daarin niets verandert, is er waarschijnlijk geen reden tot zorgen. Maar ook als die vergeetachtigheid plotseling opduikt, hoeft dat nog geen aanleiding te geven tot ongerustheid. Het is dan zaak om eerst na te gaan of er wellicht een andere oorzaak kan zijn voor het verschijnsel. Het is bijvoorbeeld een bekend gegeven dat vergeetachtigheid ook veroorzaakt kan worden door groot verdriet of grote zorgen. Als iemand mentaal het nodige te verwerken heeft, komen daarbij andere zaken soms even wat op de achtergrond te staan. Stress kan de boosdoener zijn als je minder goed in staat bent om dingen te onthouden. Overigens geldt bovendien dat mensen op latere leeftijd altijd een zekere cognitieve achteruitgang doormaken. Je kunt dan echter niet stellen dat er sprake is van dementie. Wanneer iemand belangrijke gebeurtenissen vergeet of herhaaldelijk dezelfde vraag opnieuw stelt, is dat vaak wel een teken aan de wand dat er meer aan de hand is.

Andere symptomen

Anders symptomen van beginnende dementie zijn het ondervinden van problemen bij het uitvoeren van dagelijkse handelingen. Mensen die dementeren, weten soms niet meer precies hoe ze de maaltijd moeten bereiden of vinden het lastig om bepaalde favoriete vrijetijdsbestedingen nog langer te blijven volhouden. Ook raken mensen met beginnen dementie vaak snel het besef van plaats en tijd kwijt. Dat kan erin resulteren dat ze zich ergens bevinden, zonder te beseffen waar ze zijn en hoe ze daar zijn gekomen. Let vooral ook op de manier waarop iemand een gesprek voert. Als iemand opeens stopt met praten en niet meer weet hoe het verder moet of voortdurend in herhaling valt, kan dat een duidelijk signaal zijn van beginnende dementie. Een naam van iemand vergeten, gebeurt ons allemaal wel eens. Zeker als het iemand betreft die je niet zo vaak spreekt. Maar wanneer je elk half jaar naar de tandarts gaat en je weet opeens de praktijk niet meer te vinden, dan is het tijd om de huisarts in te schakelen!

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.