Oorzaken van kanker zijn bevolkingsgroei en leeftijd

Integraal Kankercentrum Nederland wijst bevolkingsgroei en vergrijzing aan als oorzaak van de stijging van het aantal kankergevallen: wat een geruststelling!

Journaals en talkshows brachten 3 februari het nieuws dat het aantal kankergevallen in Nederland is toegenomen. Men baseerde zich hierbij op een persbericht van het Integraal Kankercentrum Nederland. Ze namen klakkeloos de conclusie over dat de stijging van het aantal kankergeval zal doorzetten door bevolkingsgroei en vergrijzing.[1]. De meeste Nederlanders trekken hieruit de conclusie dat kanker je overkomt en je er zelf niets aan doen. Een dag later pleit voorzitter Peter Huijgens van datzelfde kankercentrum in het AD [2] voor een verbod op zonnebanken. Dus er zijn toch leefstijlfactoren die een rol spelen? Waarom worden die dan niet in eerste instantie gecommuniceerd? Ook alcoholconsumptie en ongezonde voeding verhogen de kans op kanker aanzienlijk.

“Vorig jaar hoorden 118.000 Nederlanders dat ze kanker hebben. Dat zijn er 2000 meer dan het jaar daarvoor.” Het IKNL schrijft: “De meest voorkomende kankersoorten in 2019 waren huidkanker, borstkanker, longkanker, prostaatkanker en darmkanker. Deze stijging komt door bevolkingsgroei en vergrijzing, omdat mensen op oudere leeftijd een grotere kans op kanker hebben”[3] Met andere woorden kanker overkomt je, je hebt er geen invloed op!

Leefstijl doet ertoe

Hoe lang blijven “deskundigen” nog aankomen met externe factoren als oorzaak van kanker? Veel ooievaars in een bepaald gebied zijn toch ook al lang niet meer verantwoordelijk voor grote gezinnen… Waarom geeft men geen leefstijladviezen? Neem bijvoorbeeld de toename van het aantal gevallen van huidkanker. Dit heeft niets te maken met bevolkingsgroei of vergrijzing. Zo zei dermatoloog Jorrit Terra[4] een jaar geleden, dat hij niet meer verrast is wanneer hij een 30-jarige met huidkanker op zijn spreekuur krijgt. Ziet u een relatie met leeftijd of bevolkingsgroei? Ik niet. Het advies om jezelf goed in te smeren wanneer je in de zon bent, schiet te kort. Mensen moet worden geadviseerd bij veel zon, zoveel mogelijk in de schaduw te blijven. Wanneer je bevolkingsgroei en leeftijd aanwijst als oorzaak van (de toename van) kanker, ga je voorbij aan de sterke relatie tussen roken en longkanker en alcohol en borstkanker. Niet roken en niet drinken verminderen de kans op kanker: leefstijl doet ertoe!

Bevolkingsgroei en leeftijd, werkelijk?

De mantra’s bevolkingsgroei en leeftijd die telkens bij het verklaren van (de toename van) ziekten worden gebruikt, zijn nietszeggend. Een grotere bevolking betekent nu eenmaal meer ziekten, wat een open deur. Dat oudere mensen geconfronteerd worden met ziekten heeft niet zozeer te maken met hun leeftijd, maar met hun leefstijl in de decennia ervoor. Het is wel makkelijk en min of meer geruststellend de leeftijd de schuld te geven. Dat manoeuvreert mensen in de slachtofferrol; tegen het ouder worden is immers niks te doen.

Een gezonde leefstijl is het beste medicijn

Om het aantal kankergevallen naar beneden te brengen, moeten we als samenleving inzetten op meer voorlichting over gezonde leefstijl. Met zijn allen Maarten van der Weijden steunen geld binnen te zwemmen voor onderzoek levert relatief weinig op, behalve een semi-religieuze saamhorigheid. Een gezonde leefstijl levert aantoonbaar veel op: een hogere kwaliteit van leven, een aanmerkelijk kleinere kans op kanker en lagere zorgkosten. Tot slot mijn eigen mantra: De solidariteit in de zorg moet worden afgeschaft: dit systeem is een verdienmodel voor de medische sector en legitimeert ongezond gedrag.

[1]https://nos.nl/artikel/2321427-vorig-jaar-meer-nieuwe-kankerpatienten-dan-in-2018.html

[2] Nieuwenhuis, M. (4 februari 2020) Kankerexpert wil verbod op zonnebanken: "belachelijk idee dat bruin worden gezond is", AD

3]Huidkanker komt steeds vaker voor , longkanker veroorzaakt meeste sterfte, https://www.iknl.nl/nieuws/2020/huidkanker-komt-steeds-vaker-voor,-longkanker-vero

 [4]Houthuijs, P. (3 februari 2019) Huidkanker is groeiend probleem, zo kan je het voorkomen en herkennen, NOS-nieuws, https://nos.nl/artikel/2270413-huidkanker-is-groeiend-probleem-zo-kan-je-het-voorkomen-en-herkennen.html,

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.