Geef jouw weerstand extra aandacht in de Herfst

In het najaar en winter kunnen we wel wat extra vitamines gebruiken voor onze weerstand. Een gezonde leefstijl is belangrijk om je vitaal en energiek te voelen.

Een goede weerstand is erg belangrijk en kan je lichaam extra bescherming bieden tegen invloeden van buitenaf. Als het weer slechter wordt is er meer kans om een virus, zoals een verkoudheid of griep op te lopen. Door de kou kunnen virussen langer overleven en omdat we meer binnen zitten besmetten we elkaar eerder. Werken aan een goede weerstand is in deze periode heel belangrijk, vooral voor ouderen en mensen met bepaalde aandoeningen.

Vitamines voor je weerstand

Door wetenschappelijk onderzoek weten we dat vitamine C en D jouw immuunsysteem helpen en bijdragen aan een goede weerstand.

Vitamine C heeft een positieve invloed op je weerstand en het beschermt gezonde cellen in het lichaam tegen ongunstige vrije radicalen.

Vitamine D wordt door je huid onder invloed van zonlicht aangemaakt. In de herfst en winter zie je minder zon en maakt je lichaam weinig vitamine D aan. Ook mensen met een donkere huidskleur en ouderen maken minder goed vitamine D aan. De Gezondheidsraad adviseert daarom extra vitamine D supplementen te nemen. 

Wat helpt nog meer voor je weerstand?

De top 10 voor je weerstand: Vitamine A, Vitamine B6, Vitamine B11 (foliumzuur), Vitamine B12, Koper, Seleen, IJzer en Zink, Vitamine C en Vitamine D. Zorg dat je daar voldoende van binnenkrijgt, neem een extra portie groente, citrusfruit, een handje ongezouten gemengde noten, peulvruchten, verse vis, volkoren producten en drink minimaal 1,5 liter water per dag. Naast gezonde en gevarieerde voeding kun je als aanvulling bijvoorbeeld een multivitamine voor je weerstand nemen.

Bewegen

Dagelijks 30 minuten bewegen kan de kans op hart- en vaatziekten 20 tot 30% verlagen. De bloeddruk verlaagt, waardoor de kans op bijvoorbeeld een hartinfarct of beroerte kleiner is. Mensen die voldoende bewegen leven langer, bewegen zorgt er ook voor dat stress vermindert. Lekker bewegen in de buitenlucht zorgt voor daglicht en zuurstof waardoor je je fitter en blijer voelt.

Slapen en ontspannen

Het wordt weer vroeger donker, beweeg mee met de seizoenen en ga liefst wat eerder naar bed en probeer in de ochtend ook op dezelfde tijd op te staan.

Je kunt je slaap opwekken door het aanhouden van een vast avondritueel. Zo weet je lichaam dat het bijna tijd is om te slapen. Belangrijk is wel dat je geruime tijd voor het slapen gaan je omgeving donkerder maakt waardoor je slaperig wordt. Zorg dat je minimaal een uur voordat je naar bed gaat iets ontspannends doet, zoals lezen, muziek luisteren of neem een bad. Vermijd computers, je mobiele telefoon, tv, werk en lichamelijke inspanning.

Met deze tips kom je fitter de winter door, een periode waarin mens en natuur tot rust komt, luister naar je lichaam en geniet van dit mooie seizoen.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.