Wat zijn de voordelen van een goede geestelijke gezondheid?

Bij gezondheid denken we vaak aan een goede weerstand door gezond eten, goed bewegen en voldoende slaap.

We denken ook aan een gezond gewicht en goede bloedwaarden of een goed fysiek uithoudingsvermogen. Toch kan een geestelijke disbalans ervoor zorgen dat je je ook fysiek niet gezond voelt. Welke voordelen heeft een goede geestelijke gezondheid op jou?

Geen fysieke gezondheid zonder mentale gezondheid

Artsen weten al een heleboel jaren dat geestelijke en fysieke gezondheid elkaar niet uitsluiten. Al in de jaren vijftig wist wereldgezondheidsorganisatie, de WHO, al dat mensen zonder geestelijke gezondheid de fysieke gezondheid niet kunnen bereiken. Wie lekker in z’n vel zit, zal zich ook gezonder voelen en andersom kan en goede fysieke gezondheid ervoor zorgen dat we ons beter voelen.

Het is daarom niet zo dat goede voorlichting van artsen of de juiste medicijnen voor bepaalde aandoeningen niet een verschil kunnen maken op je geestelijke gezondheid. Als je bijvoorbeeld last hebt van fysieke problemen die je seksleven in de weg zitten of als je door vermoeidheid niet kunt genieten van je dagelijkse wandeling, kan dat ervoor zorgen dat je door fysieke problemen geestelijk in de knel komt.

Piekeren maakt ons ziek

Dat we geestelijk in de knel kunnen geraken door hoe we ons fysiek voelen is niet zo gek en zal iedereen wel eens een keertje ervaren hebben. Toch is er door wetenschappers en artsen al vaak op gewezen dat piekeren en stress ook zorgen voor allerlei vervelende fysieke klachten. Je bloeddruk gaat bijvoorbeeld omhoog als je veel stress hebt, je kunt last krijgen van een nare rugpijn en slechter slapen waardoor je bijvoorbeeld weer vatbaar wordt voor virussen. En zo blijf je rondgaan in cirkels.

Als je bijvoorbeeld vaak last hebt van een koortslip zal je merken dat deze irritante uitbraken vooral de kop op steken als je veel stress hebt en piekert. Het lichaam is even niet in balans en het virus wordt weer actief met die vervelende blaasjes rond je lippen als gevolg.

Daarnaast kan stress zover gaan dat je bijvoorbeeld een burn-out krijgt. In dat geval wil je brein door, maar je lichaam niet meer. Je merkt dus niet altijd aan je gedachten dat je stress hebt, maar je lichaam blokkeert zichzelf als de werkdruk of de stress je teveel wordt. Je bent als het ware geblokkeerd en te moe om nog verder te gaan op jouw eigen manier.

Het draait allemaal om balans

Geestelijke gezondheid is super belangrijk om je lichaam in balans te brengen, niet vatbaar te zijn voor virussen en gezond te leven zonder die hoge bloeddruk of dat slechte eetpatroon met weinig eten of juist zoet eten en vettigheid. Een goede mentale gezondheid kan er zelfs voor zorgen dat je bijvoorbeeld een betere huid hebt en dat je haar niet enorm uitvalt, als je hier bij stress soms last van hebt.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.