Een week niet op facebook is goed voor je mentale gezondheid

Een weekje geen gebruik maken van sociale media kan je mentale welzijn flink ten goede komen, zo blijkt uit recent Brits onderzoek.

Met name mensen die veel tijd op sociale media doorbrengen, blijken minder last te hebben van depressieve gevoelens of angst als ze hun accounts op Facebook, Twitter en TikTok enige tijd links laten liggen. Onderzoekers van de Universiteit van Bath hebben het gedrag bestudeerd van 154 proefpersonen, variërend van 18 tot 72 jaar oud. De resultaten van het onderzoek werden begin mei gepubliceerd in het Amerikaanse tijdschrift Cyberpsychology, Behaviour and Social Networking.

Dat sociale media een belangrijke rol spelen met betrekking tot ons zelfbeeld en zelfvertrouwen, was al bekend uit eerder onderzoek. Een ander effect van sociale media is dat we er onrustig van worden, uit angst om ergens iets te missen. Dit wordt aangeduid met de Engelse afkorting FOMO, hetgeen staat voor Fear Of Missing Out. Het kan zorgen voor concentratieproblemen, omdat we steeds op zoek willen gaan naar nieuwe informatie. Bovendien kan het gebruik van sociale media een negatief zelfbeeld versterken. Bij jongeren vertaalt veelvuldig gebruik van sociale media zich vaak ook in minder goede schoolresultaten. Er lijkt een duidelijk verband te zijn met de mate waarin iemand actief is op sociale media en de hoogte van de cijfers. Bedenk daarbij dat bijna één op de drie jongeren tussen de 18 en 25 jaar zichzelf als verslaafd aan sociale media beschouwt. Dit geeft enigszins aan hoe groot het probleem in feite is.

De personen die door de Britse onderzoekers gevolgd werden, gaven aan dat ze gemiddeld bij elkaar opgeteld zo’n acht uur per week aan sociale media besteedden. Een deel van deze proefpersonen mocht gewoon doorgaan met het reguliere gedrag, terwijl een ander deel een week lang geen sociale media mocht gebruiken. Met behulp van speciale software, die registreert welke acties op het scherm uitgevoerd worden, kon gecontroleerd worden of men zich daadwerkelijk hield aan de pauze. Volgens hoofdonderzoeker Dr. Jeff Lambert gebruiken we sociale media tegenwoordig vrijwel de hele dag door zonder dat we er bewust bij stilstaan. Van de vroege ochtend tot de late avond zijn we bezig met het checken van berichtjes en dat heeft zijn weerslag op ons hele doen en laten. Het is onderdeel van ons leven geworden, maar de vraag is in hoeverre het een positief onderdeel is. Het onderzoeksteam wil nu gaan bekijken of de voordelen van een sociale media-pauze ook langer dan een week aanhouden.

In het Verenigd Koninkrijk gebruikte in 2011 zo’n 45 procent van alle volwassenen sociale media. Tien jaar later was dat cijfer gestegen tot 71 procent. Van de mensen tussen 16 en 44 jaar blijkt zelfs 97 procent van alle mensen gebruik te maken van sociale media.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.