Genezen is beter dan voorkomen?

In de slipstream van de Elfsteden-zwemtocht van Maarten van der Weijden plaats ik -te midden van de algehele jubelstemming- graag een paar kanttekeningen. Dit soort mediagenieke inzamelingsacties met veel support onder een groot deel van de Nederlandse bevolking, berust op de bijna religieuze overtuiging dat genezen beter is dan voorkomen.

Een verschrikkelijk goede marketing van de farmacie in samenwerking met de medische wereld. ‘Jammer’ alleen dat mensen steeds meer het zicht kwijt raken op wat zij zelf kunnen doen voor lijf en gezondheid. Kanker is - in de veel gevallen - geen toevallige ziekte die willekeurig doden maakt. Daarnaast ligt dé oplossing voor kanker niet in handen van medisch specialisten, maar in de manier van leven: bijna de helft van alle kankerdoden is toe te schrijven aan een ongezonde leefstijl. Het herzien van dagelijkse routines vraagt een sterk intrinsieke motivatie. Een groeiende groep mensen is echter niet bereid tot aanpassing. Een bourgondische leefstijl -lekker en veel eten en (alcoholisch) drinken en veel zitten- zien zij als kwaliteit van leven. De keerzijde van deze ‘levenskwaliteit’ heeft echter een keerzijde voor de zorg. Veel mensen zijn het stadium voorbij waarin ze hun eigen gedrag nog kunnen en willen bijsturen. Geef ze eens ongelijk: een zorgstelsel gebaseerd op solidariteit en niet op gezond gedrag, legitimeert immers een ongezonde leefstijl.

Van religie naar gezond verstand

Een kankervrije generatie begint bij bewustwording, opvoeding en het onderwijs. De overheid dient hiervoor veel meer geld beschikbaar te stellen en -niet vrijblijvende- campagnes te ontwikkelen, leefstijlcoaches aan te stellen, enzovoorts. Mensen moeten de kwaliteit van leven zelf in handen nemen en hun lot niet overlaten aan de medische stand van zaken. En dan ga ik nu niet in op de vraag wat het zwemmen van een Elfstedentocht doet voor lijf en gezondheid.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.