Het ene e-nummer is het andere niet

Ik heb mijn inbox vol met ongeruste berichten door media uitingen waarin e-nummers opgehemeld worden door een slimme marketeer met een boekje..

Mensen trap er alsjeblieft niet in, want het is altijd hetzelfde trucje. Zo zal dit boek vast een bestseller worden, net als het kleine e-nummerboekje die juist de meest gruwelijke kwalen en ziektes toekent aan e-nummers. Alleen extremen halen de media. Het moet angst of boosheid uitlokken, want vanuit onze oerdrift gaan we hierop klikken of op reageren. En dat betekent uiteindelijk geld verdienen voor de media en de personen die aan het boek meewerken. En natuurlijk ligt de waarheid weer in het midden...

Allereerst zijn producten waar veel e-nummers inzitten vaak "ultraprocessed foods" vol suiker, vet en zout waar je snel het pak of de zak van leeg eet en bovendien als troostvoedsel kan fungeren. Ook is de voedingswaarde vaak laag van deze producten. Dit is eigenlijk nog een groter nadeel als het op gezondheid aankomt dan de e-nummers zelf. En dan de e-nummers zelf Het ene e-nummer is het andere niet. Zo zijn er "natuurlijke" e-nummers en chemische.

In feite zegt dit niet alles want natuurlijke e-nummers kunnen stoffen zijn die uit een natuurproduct geïsoleerd zijn en dus als het ware uit de natuurlijke context gehaald zijn. Zo kan glutamaat onderdeel zijn van een eiwit in bijvoorbeeld tomaat, maar kan ook geïsoleerd zijn en als smaakversterker gebruikt worden (E621). In theorie kunnen zowel chemische als natuurlijke e-nummers buiten de context van een natuurlijke voedingsbron klachten geven. Maar uiteraard zijn de e-nummers onderzocht en goedgekeurd Deze onderzoeken zijn vooral gedaan door toxicologen en wat dat betreft lijkt de veiligheid gegarandeerd. Toch zie ik het nog steeds als "Experiment-nummers", omdat we ook veel dingen nog niet weten.

Zijn er lange termijn effecten? - Wat is het effect van een cocktail van meerdere e-nummers tegelijk? - Wat doen e-nummers met onze darmflora (van zoetstoffen zijn al aanwijzingen dat dit een negatief effect kan zijn)? Daarom is mijn visie: Als deze Experiment-nummers eruit kunnen, haal ze er dan uit. Ik geloof ontzettend in de Levensmiddelentechnologie 2.0. Zo kun je veel voedsel ook veilig en houdbaar maken zonder lui te zijn en naar conserveermiddelen te grijpen zoals benzoëzuur (E210) en nitriet (E250). Er zijn geweldige methodes zoals pascalliseren, electropulsen, gasverpakken en nog vele anderen waardoor we zonder dit soort additieven kunnen in de toekomst. En laat naast veiligheid en houdbaarheid het duidelijk zijn dat de meeste e-nummers vooral bedoeld zijn als pretstoffen waardoor deze voeding het ontstaan van obesitas nog meer in de hand werkt.

LEES HIER HET ARTIKEL: ZIJN E-NUMMERS SCHADELIJK? DAN KRIJG JE EEN IDEE VAN DE TWEE KAMPEN DIE ER ZIJN. HET 'JA' EN HET 'NEE' KAMP: https://www.dehormoonfactor.nl/e-nummers 

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.