Wat is nu de optimale voeding voor jou?

Voor onze hormonen zijn een goede voeding en leefstijl van cruciaal belang. Optimale voeding voor een goede hormonale balans staat dicht bij de natuur.

Het hormonale systeem heeft zich hier immers duizenden jaren optimaal aan kunnen passen aan deze voedingsbronnen. Dat betekent dat als een groot deel van de voeding uit onbewerkte natuurproducten bestaat, de kans groot is dat onze hormonale balans goed is, we ons lekker voelen en klachtenvrij door het leven kunnen gaan.

Maar wat is nou de natuurlijke voeding van de mens? Is het veganistisch, vegetarisch of bevat het juist vlees? Is de optimale voeding nou rijk aan koolhydraten, vetten of juist aan eiwitten? Het antwoord op deze vraag is er niet, want er zijn zeer veel wegen naar Rome en we zijn allemaal anders. Zo kunnen (oer)mensen gezond zijn op de Zuidpool, in het tropische regenwoud of op de Savanne, terwijl het voedingspatroon totaal anders is. Wat deze mensen wel gemeen hebben is dat ze onbewerkte voeding eten, dat ze genoeg variatie in hun voeding hebben om alle noodzakelijke voedingsstoffen binnen te krijgen en dat hun lichaam geschikt is deze voeding te verwerken. Als je altijd op de Zuidpool gewoond hebt is het echter de vraag of je lichaam zich snel genoeg aan kan passen aan de voeding in het tropische regenwoud.

Maar wat is nu de optimale voeding voor jou? Dat blijft een zoektocht naar jezelf en hangt af van je genetische compositie, je immuunsysteem en je darmflora. Je bent immers niet alleen wat je eet, maar ook wat je kunt verteren, opnemen, verdragen en uitscheiden. De laatste vier zijn van groot belang. Je kunt dus niet simpel met een rekenapparaat je voeding uitrekenen. Zo kun je tekorten aan voedingsstoffen oplopen als de vertering en opname niet goed verlopen en zo kan iets dat gezond lijkt voor jou juist ongezond zijn, omdat je er overgevoelig op reageert.

De basis van een gezonde voeding is zo min mogelijk bewerkt, bevat geen ongewenste toevoegingen, is gevarieerd, is vrij van geraffineerde suikers, lokt geen overgevoeligheidsreacties uit en is biologisch.

Onbewerkt eten

Onbewerkt eten heeft het minste experimenten met onze gezondheid in zich, heeft vaak de meeste voedingswaarde, verstoort de bloedsuiker niet teveel en verzadigt goed waardoor je gemiddeld minder eet. Bekende voedingsbronnen die je onbewerkt kunt eten zijn fruit en veel rauwkostsoorten. Voor de bloedsuiker is onbewerkt fruit echter een verstandigere keuze dan fruitsappen waar de vezels aan onttrokken zijn, gedroogd fruit waar je makkelijk veel van eet of smoothies waar alleen fruit voor gebruikt wordt. Voldoende planten in de voeding is een zeer goed idee, niet alleen voor de vezels, vitamines en mineralen maar ook voor minder bekende stoffen die bijvoorbeeld cruciaal zijn voor een goede werking van de lever en het ontgiftingssysteem. Het grootste deel van Nederland haalt echter de twee ons groenten per dag niet eens, terwijl deze streefwaarde dubbel zo hoog zou mogen zijn.

Ongewenste toevoegingen

Ongewenste toevoegingen aan levensmiddelen zijn voor mij chemische stoffen en natuurlijke stoffen die uit hun context getrokken zijn. Van chemische stoffen (e-nummers) wordt bij proefdieren onderzocht of ze in de gebruikte dosis giftig kunnen zijn. Wat niet wordt onderzocht is het langetermijneffect en wat er gebeurt als je meerdere chemische toevoegingen tegelijk binnenkrijgt. Ook blijkt in sommige gevallen dat het niet giftig voor ons is, maar wel voor onze darmflora.

Gevarieerd eten

Gevarieerd eten is van belang om risico’s te spreiden. De kans dat je teveel van het slechte eet en te weinig van het goede eet is dan het kleinst. Ieder voedingsmiddel bevat immers altijd goede en slechte stoffen van zichzelf of kan vervuild zijn. Het totale voedingspatroon is de sleutel tot het succes en niet de afzonderlijke voedingsmiddelen. In het kader van duurzaamheid is veganistisch, vegetarisch of flexitarisch eten het meest optimaal. Bij een streng vegetarisch of veganistisch voedingspatroon sluit je echter complete voedingsgroepen uit. Het is dan van belang dat de variatie zo groot is in de rest van de voeding dat er geen tekorten ontstaan. Als je hier bewust mee omgaat dan is het wel degelijk mogelijk een goede totaalbalans in je voeding te hebben, zodat er voldoende B12, D, ijzer, eiwitten en de juiste omega-3 vetten beschikbaar zijn.

Geraffineerde suikers

Geraffineerde suikers en melen zijn koolhydraatbronnen waar de vezels aan onttrokken zijn. Ze kunnen hierdoor de bloedsuiker te snel laten stijgen gevolgd door een energiedip bij veel mensen. Als je vooral zo onbewerkt mogelijk eet dan hoef je hier niet over na te denken. Bij bewerkte voeding wordt dit echter wel een aandachtspunt omdat het raffineren zeer belangrijk is voor de smaak en de smeuïgheid. Mocht je toch een geraffineerde bron gebruiken zorg dan dat je deze flankeert met extra vezels en een beetje vet. Vezels en vetten vertragen namelijk de opname van de suikers. Als je witte rijst eet, eet er dan niet teveel van, leg er veel vezelrijke groente bij en sprenkel er een beetje olijfolie over. In dat geval blijft je bloedsuiker en energieniveau stabieler.

Voedselovergevoeligheden

Voedselovergevoeligheden zijn individueel verschillend. Besef dat een gezond voedingsmiddel zoals een avocado niet goed voor jou is als je deze niet goed verteert of verdraagt. Het is dus een persoonlijke zoektocht. In de praktijk zie ik de meeste overgevoeligheidsreacties op gluten (eiwit in tarwe, rogge, spelt, gerst), caseïne van de koe (melkeiwit) en lactose (melksuiker). Het blijft dus een kwestie van proberen. Besef wel dat wanneer je glutenvrije voeding wil proberen, het verstandig is eerst jezelf te laten testen op coeliakie (auto-immuunziekte waardoor je zelfs geen sporen van gluten kunt verdragen), want coeliakie kan de arts niet meer meten als je al een tijdje glutenvrij eet. Mocht het geen coeliakie zijn, test het dan alsnog in de praktijk, want het kan ook glutensensitiviteit zijn, wat veel vaker voorkomt. Bij glutensensitiviteit komt het minder nauw en dus hoef je niet op sporen van gluten te letten.

Biologisch

Biologisch is voor mij ook een belangrijk thema, maar ook in de biologische winkel gelden de andere criteria. Een biologisch platbewerkt product met veel toegevoegde suikers is nog steeds ongezond. Kies dus ook hier voor onbewerkt. Als kers op de taart heb je dan het voordeel dat er minder en andere bestrijdingsmiddelen gebruikt worden, die de hormonale balans minder verstoren. Daarnaast is het antibioticagebruik een stuk minder, waardoor de kans op het ontstaan van antibiotica resistente bacteriën klein is. Qua voedingswaarde krijg je in sommige gevallen meer. Door minder bestrijdingsmiddelen te gebruiken zal de plant zichzelf beter beschermen door bijvoorbeeld antischimmelstoffen aan te maken. Deze stoffen zijn niet gezond voor schimmels maar wel voor ons. Daarnaast worden dieren in de biologische veehouderij vaak gevarieerder gevoerd waardoor bijvoorbeeld eieren van biologische kippen (die buiten lopen) meer omega-3 bevatten.

WIL JE MEER WETEN OVER VOEDING IN RELATIE TOT HORMONEN> LEES DAN DIT ARTIKEL: https://www.dehormoonfactor.nl/voeding-en-hormonen

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.