Wat is een accupunctuur behandeling?

Hoe gaat het in de praktijk? De acupunctuur behandeling begint met het in kaart brengen van de aanwezige klachten. Dit gebeurt middels een uitgebreide intake.

Binnen de Traditionele Chinese geneeskunst is het gebruikelijk om aanvullende onderzoekjes te doen om een zo volledig mogelijk beeld van iemand te krijgen. De tong wordt bekeken en de pols wordt gevoeld. Ook kan aanvullend nog buikdiagnose gedaan worden, dit is een Japanse onderzoeksmethode en draagt ook bij aan het stellen van de diagnose. 

De uitslagen van deze onderzoekjes samen met uw verhaal geeft de einddiagnose, de naaldjes kunnen geprikt worden en eventueel kan nog een aanvullende andere therapie gegeven worden zoals moxa, gua sha of cupping.

Andere vormen van acupunctuur

  • ooracupunctuur
  • schedelacupunctuur
  • neuropunctuur

Moxa

Moxa is een veel gebruikte therapie binnen de Traditionele Chinese Geneeswijze. Het kan toegepast worden als aanvulling op een acupunctuur-behandeling, maar kan ook als op zichzelf staande therapie uitgevoerd worden, afhankelijk van welk behandeldoel men voor ogen heeft.

Een moxa rol, gemaakt van gedroogd bijvoetskruid, ziet eruit als een dik stuk wierook. Het wordt vlak boven de huid gehouden ter plaatse van een acupunctuurpunt om een specifieke werking te bewerkstelligen.

Moxa kan o.a. toegepast worden bij:

  • verminderen van vermoeidheid
  • zacht maken van littekenweefsel
  • reumatische klachten

 

Gua Sha

Gua sha is een schraaptechniek op de huid die gebruikt wordt om de doorstroming van Qi (energie) te bevorderen. Qi stagnatie (energie blokkade) uit zich in pijnklachten. Door de blokkade en dus de pijnklachten op te heffen kan er, meestal met een jadesteen, over de huid geschraapt worden. Als er een blokkade van de energiestroom is verkleurd de huid roze, paars of zelfs zwart. Hoewel de huidverkleuring anders doet vermoeden, voelt de patiënt zich na de Gua sha behandeling vrij van pijn. Gedragsmatig wordt er ook een blokkade opgeheven; Qi stagnatie gaat meestal gepaard met boosheid, het gevoel vast te zitten of het gevoel niet “vrij” te zijn. 

Cupping

Cupping is een aanvullende behandeltechniek op acupunctuur. Door een vlammetje in de cup (glazen bolletje) te houden wordt zuurstof weggehaald en er ontstaat een vacuüm. Het bolletje wordt op de huid geplaatst en de huid wordt in het glazen bolletje gezogen.

Deze behandeltechniek wordt toegepast bij onder andere:

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.