Fysiotherapie heden en verleden

Fysiotherapie komt voort uit de heilgymnastiek. Heel eenvoudig, gymnastiek voor het heil van iemand, bewegen om fit en gezond te blijven; rust roest.

Als ik mensen vraag naar wat ze verstaan onder fysiotherapie krijg ik de meest uiteenlopende antwoorden. ,,Daar wordt je lekker gemasseerd’’, ,,Dat is toch iets met oefeningen’’ of ,,Dat helpt toch niet, daar zetten ze je alleen onder zo’n apparaat en gaan ze zelf koffie drinken!’’

Wat is nou eigenlijk fysiotherapie en waar komt het vandaan?
Het is inmiddels niet meer weg te denken uit onze maatschappij, maar toch heeft fysiotherapeutisch Nederland het moeilijk, vooral de kleinere praktijken en eenmanspraktijken.

De druk van de zorgverzekeraars neemt toe en de administratieve last is buitensporig. Het is interessant om te kijken hoe het vak zich heeft ontwikkeld tot waar het nu is. Eerst een stukje geschiedenis, volgende keer ,,Een behandeling bij de fysiotherapeut’’.

Fysiotherapie, van heilgymnast tot universitaire opleiding

Fysiotherapie komt voort uit de heilgymnastiek. Heel eenvoudig, gymnastiek voor het heil van iemand, bewegen om fit en gezond te blijven; rust roest. Daarna volgde de heilgymnast/masseur. In 1889 verenigden de heilgymnasten zich en ontstond het Genootschap ter Beoefening van de Heilgymnastiek in Nederland. De eerste wettelijke erkenning ontstond in 1942 in een regeling voor de heilgymnastiek. Naast heilgymnastiek en massage werden in de twintigste eeuw fysische applicaties (elektrotherapie, thermotherapie, hydrotherapie) steeds vaker door heilgymnast masseurs toegepast. Vanaf 1947 werden hiervoor aparte examens door het Genootschap afgenomen. Pas in 1965 werden deze onderdelen een vast onderdeel van de opleiding tot fysiotherapeut. In 1989 werd, ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de, inmiddels tot Genootschap voor Fysiotherapie omgedoopte, beroepsvereniging, het predicaat ‘Koninklijk’ toegekend (KNGF). In de jaren zeventig veranderde er veel binnen de fysiotherapie. Fysiotherapiepraktijken kwamen vol te staan met apparaten die geluidstrillingen gaven, infrarood licht uitstraalden of elektromagnetische straling opwekten. De gedachte achter deze apparaten was het bespoedigen van het herstel door stimulatie van de bloedsomloop en demping van de pijn. Het geloof in de apparaten was groot en de leveranciers vaarden er wel bij. Er werden wel veel positieve resultaten behaald met de behandelingen, maar wetenschappelijk gezien is de doelmatigheid onbewezen. Desondanks verdween de bewegingstherapie naar de achtergrond en rezen de kosten de pan uit.

Het Ministerie van Volksgezondheid stelde op een gegeven moment paal en perk aan het onbeperkt vergoeden van behandelingen, waarvan het nut niet eens bewezen was. Vroeger werden namelijk alle behandelingen fysiotherapie door de zorgverzekeraars betaald, maar dit is inmiddels drastisch teruggeschroefd. De vergoeding vanuit het basispakket voor fysiotherapie voor mensen ouder dan 18 jaar is volledig verdwenen, tenzij de indicatie op de door het Ministerie vastgestelde chronische lijst voorkomt, dan wordt fysiotherapie vergoed vanaf de 21ste behandeling. Onder de 18 jaar worden er nog 18 behandelingen fysiotherapie vergoed. De fysiotherapie is inmiddels enorm veranderd. Er zijn tal van masteropleidingen die je als fysiotherapeut kunt volgen en in april dit jaar werd een samenwerkings-overeenkomst getekend door de SOMT en Universiteit Maastricht voor het starten van de eerste universitaire opleiding fysiotherapie, startend in september 2015. Er wordt doelmatig gewerkt, er zijn richtlijnen ontwikkeld en er ontstaan netwerken met fysiotherapeutische specialisten voor bepaalde aandoeningen. Kortom, de fysiotherapeuten van vandaag zijn specialisten ‘in beweging’!
Het ambacht fysiotherapie wordt weer op de kaart gezet. www.fysiotherapievrijbewegen.nl    

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.