Fysiotherapie kosten

Heb jij fysiotherapie nodig? Hier lees je meer over de kosten van fysiotherapie en de fysiotherapie vergoeding uit de zorgverzekering.

Fysiotherapie helpt je bij het herstellen van lichamelijke klachten en aandoeningen. De kosten van fysiotherapie variëren sterk, dit komt door verschillende factoren zoals de aard van de behandeling en de locatie van de praktijk. In dit artikel geven we je een duidelijk overzicht van de kosten voor fysiotherapie.

Wat kost fysiotherapie?

Voor fysiotherapie gelden geen vaste tarieven. Elke fysiotherapeut is wel verplicht de tarieven van zijn praktijk te vermelden. Kijk dus op de site van je fysiotherapeut als je de exacte kosten wilt weten. Gemiddeld kost een behandeling van een half uur ongeveer 43 euro, maar er zijn praktijken waar de prijs lager of hoger uitvalt.

Vergoeding fysiotherapie vanuit de basisverzekering

De basisverzekering vergoedt fysiotherapie alleen als je een aandoening hebt die op de lijst met chronische aandoeningen staat. Je krijgt dan een vergoeding vanuit het basispakket vanaf je 21e behandeling. Hier betaal je dus de eerste 20 behandelingen zelf. Jongeren tot 18 jaar krijgen de eerste 9 behandelingen voor fysiotherapie vergoed. Heb je een aandoening die op de lijst staat en ben je nog geen 18? Dan heb je de mogelijkheid om de kosten volledig vergoed te krijgen voor behandelingen bij de fysiotherapeut.

Aanvullende verzekering voor fysiotherapie

Wil je eerder recht hebben op een vergoeding voor fysiotherapie, of staat je aandoening niet op de lijst? Dan is er de mogelijkheid om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten voor fysiotherapie. Kijk goed naar hoeveel behandelingen vergoed worden, je kunt zelf kiezen voor hoeveel behandelingen je vergoed wilt worden. Hoe meer behandelingen je vergoed wilt hebben, hoe duurder het pakket. Dus kies een pakket waarvan je verwacht dat je het aantal behandelingen ook echt nodig hebt. Zo voorkom je onnodige extra kosten.

Onbeperkt fysio zorgverzekering

Als je een zeer uitgebreide dekking voor fysiotherapie wilt, kun je kiezen voor een aanvullende verzekering met onbeperkt vergoeding voor de fysio. Voor 2024 zijn er nog maar twee zorgverzekeraars waarbij je een aanvullende zorgverzekering met onbeperkt fysiotherapie kunt afsluiten. Dit zijn ONVZ en VvAA. Je kunt alleen telefonisch de aanvullende zorgverzekering met onbeperkt fysiotherapie aanvragen bij deze zorgverzekeraars. Onbeperkte vergoeding voor fysiotherapie bij aanvullende zorgverzekeringen wordt steeds zeldzamer. “Zorgverzekeraars weten namelijk dat mensen die zo’n zorgverzekering afsluiten ook echt veel fysiotherapiebehandelingen nodig hebben. Dat kost de zorgverzekeraars veel geld, waardoor steeds minder zorgverzekeraars een vergoeding voor onbeperkt fysiotherapie aanbieden”, verklaart Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl.

Tip! Wil jij een zorgverzekering die fysiotherapie vergoedt? Vergelijk dan de zorgverzekeringen in Nederland op Geld.nl. Zo vind je direct een goedkope zorgverzekering die het beste past bij jouw zorgwensen.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.