Verantwoordelijkheid nemen goed voor je gezondheid

We willen allemaal een gezond en gelukkig leven, maar niet ieder van ons lijkt er in te slagen.

Een struikelblok kan zijn dat je gelooft dat je zelf niet in staat bent om een gezonder en gelukkiger leven te creëren. Je maakt jezelf dan afhankelijk van externe factoren voor je gezondheid en dan is verandering onmogelijk. Begin daarom nu al met goede voornemens voor hoe jij volgend jaar met je gezondheid om wil gaan. Het checken van je zorgverzekering kan een eerste stap zijn.

Waar je ook bent, je kunt een volgende stap zetten

Natuurlijk hebben we onze gezondheid niet 100% in de hand, maar tegelijkertijd zijn we allemaal in staat om stappen te zetten naar een betere gezondheid. Of je nu een topatleet bent of iemand die last heeft van overgewicht en knieklachten. Het maakt niets uit. Aan de buitenkant ziet het er misschien anders uit, maar het principe is hetzelfde. Je maakt doelbewust stappen in de richting die meer zelfvertrouwen en vrijheid opleveren.

Zorg voor jezelf én anderen

Je beginsituatie is hierbij irrelevant. Waar je nu bent is waar je nu bent. En vandaag kan je een verschil maken. Breng voor jezelf eens in kaart waar je in het nieuwe jaar aan wil werken op het gebied van je gezondheid en hoe je dat gaat doen. Je kunt je gezondheid verdelen in verschillende categorieën.

Eten en sporten zijn de meest voor de hand liggende, maar denk ook aan relaties, financiën en zorg dragen voor anderen. Het is namelijk zo dat zorgen voor anderen je goed over jezelf laat voelen. Wat is een stap die je op dit gebied vandaag kan zetten?

Samen werkt beter

Wanneer je besluit om met meer verantwoordelijkheid te gaan leven, is het belangrijk om dit samen met iemand te doen die deze behoefte deelt of iemand die bereid is je hierbij te begeleiden.

Dit maakt het leuker en efficiënter. Iemand anders ziet namelijk meer dan dat je zelf ziet en kan dus een eerlijke spiegel voor je zijn. ‘Ik zie dat je gezond eet, maar ik zie ook dat je nog geen verantwoordelijkheid neemt voor je financiële situatie’, kan zo’n spiegel zijn.

Misschien niet fijn om te horen, maar het kan je wel in beweging zetten. Als je zelf maar voelt dat de ander gelijk heeft en je hebt de tijd en ruimte om hier zelf stappen in te gaan zetten. Jij staat natuurlijk zelf aan het roer.

Zorgverzekering

Waar te beginnen? Je kunt eens kijken hoe je zorgverzekering er in 2024 uit ziet. Dit kan je een impuls geven om te kijken hoe jij aan je gezondheid wilt werken in het volgende jaar. Wil je bijvoorbeeld stoppen met roken, zoek dan uit wat de voorwaarden zijn om aan een stoppen-met-roken-programma deel te nemen en hoe je zorgverzekering dit vergoed.

Of je eetpatroon bespreken met een diëtist? Zoek uit wat dit betekent voor je eigen risico. Meer hulp nodig? Lees dan hier dit handige stappenplan om de meest geschikte zorgverzekering te vinden.

Laat het balletje rollen

Vaak werkt verantwoordelijkheid nemen op verschillende vlakken als een sneeuwbaleffect. Wanneer je je financiën op orde krijgt, dan betekent dat ook dat je nog meer kan investeren in gezonde voeding. Je kan ook meer betekenen voor anderen in je omgeving door te delen wat jij hebt.

Dit draagt allemaal bij aan een gezond zelfbeeld en aan een gelukkig leven. Wanneer je aan het begin staat van een persoonlijk transformatieproces zal het misschien nog niet helemaal helder zijn, maar als het balletje eenmaal rolt wil je niet dat het ooit nog stopt. Je leven wordt dynamischer en kleurrijker. Precies zoals het geleefd wil worden.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.