Aandachtspunten bij het overstappen van zorgverzekering

In Nederland mag je ieder jaar overstappen van zorgverzekeraar. Toch zitten veel mensen al sinds jaar en dag bij dezelfde verzekeraar.

Zij vinden het te veel moeite om over te stappen. Toch is het vaak interessant om over te stappen. Op deze manier kun je namelijk besparen op de premie zorgverzekering. Overweeg je over te stappen? Dan kun je hier misschien nog wel wat hulp bij gebruiken. Daarom zetten wij hier een aantal aandachtspunten op een rijtje die van pas komen bij het overstappen van zorgverzekering.

1. Welke zorg heb je nodig?

Voordat je overstapt naar een andere zorgverzekering, bepaal je voor jezelf welke zorg je nodig hebt. Ben je gezond en heb je weinig tot geen lichamelijke klachten? Dan volstaat een basisverzekering. Een bezoekje aan de huisarts wordt in dat geval vergoed. Toch zijn er genoeg dingen die niet gedekt worden door een basisverzekering. Fysiotherapie en een controle bij de tandarts bijvoorbeeld. Wil je de kosten voor deze zorg niet uit eigen zak betalen? Kies dan voor aanvullende verzekeringen naast de basisverzekering.

2. Standaard eigen risico of verhogen?

Als je overstapt naar een andere zorgverzekeraar, moet je ook en keuze maken voor wat betreft het eigen risico. Ieder zorgverzekeraar werkt met een verplicht eigen risico van 385 euro. Je kunt ervoor kiezen om dit bedrag te verhogen tot maximaal 885 euro. Dit kan telkens met stapjes van 100 euro. Grote voordeel van het verhogen van het eigen risico is dat jouw premie lager uitvalt. Toch brengt verhogen ook risico’s met zich mee. Je draait zelf immers op voor een groter deel van de kosten als je zorg nodig hebt.

3. Natura- of restitutiepolis?

Wil je van zorgverzekering overstappen? Dan moet je ook goed kijken naar de polis. Bij de meeste verzekeraars kun je kiezen voor een natura- of restitutiepolis. Kies je voor een zorgverzekering met naturapolis? Dan kun je voor zorg bij een aantal geselecteerde zorgverleners terecht. Wanneer je naar een zorgverlener gaat waarmee een zorgverzekeraar geen contract heeft, draai je zelf op voor de kosten. Bij een restitutiepolis heb je keuzevrijheid. Je bepaalt dan zelf naar welke zorgverlener je gaat, zonder dat dit invloed heeft op de vergoeding die je krijgt. Naast een natura- of restitutiepolis kun je bij sommige verzekeraars ook voor een combinatiepolis kiezen.

4. Focus je niet alleen op de premie

De premie is voor veel Nederlanders de voornaamste reden om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Begrijpelijk, want het is prettig als je kunt besparen op jouw zorgverzekering premie. Toch raden wij je niet aan om alleen maar naar de prijs te kijken. Waarom niet? Omdat de prijs uiteindelijk niet het belangrijkste is. Je wilt immers goed verzekerd zijn. Focus je daarom niet alleen op de prijs, maar kijk vooral naar de inhoud van een zorgverzekering.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.