Zorgverzekering afsluiten voor 2023?

Dit gaat er voor jou veranderen.

Elk jaar kan de zorgverzekering in Nederland aangepast worden. Uiterlijk begin november maken de zorgverzekeraars bekend wat de premie wordt van het volgende jaar. Vanaf dit moment kan jij als consument overwegen om over te stappen naar een andere aanbieder. Het kan zijn dat je hier goedkoper uit bent of dat het andere voordelen met zich meebrengt. 

De premie verandert

De premie die je moet betalen voor je zorgverzekering kan elk jaar veranderen. Op Prinsjesdag maakt de regering bekend of dit het geval is. Zorgverzekeraars moeten dan voor een bepaalde datum in november aangeven hoe hoog de premie precies wordt. 

Dit jaar werd al snel duidelijk dat de premie van de zorgverzekering 2023 hoger gaat worden. Verschillende zorgverzekeraars maakten vervolgens de precieze hoogte van de premie bekend. De stijging hiervan is vrij fors ten opzichte van vorige jaren. Het is dus zeker de moeite waard om te overwegen om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. 

Het eigen risico wordt vastgesteld

Ook stelt de overheid elk jaar vast hoe hoog het eigen risico minimaal moet zijn. Het eigen risico is het bedrag dat je zelf aan zorgkosten betaalt. Zijn de zorgkosten hoger dan dat, dan betaalt de zorgverzekering deze kosten, mits de zorg vergoed wordt in de verzekering. 

In 2023 zal het eigen risico even hoog blijven als in 2022, namelijk €385,00. Je kan er zelf wel voor kiezen om deze hoger te maken. Een voordeel hiervan is dat je dan ook minder premie per maand betaalt. Wel betaal je dus een hoger bedrag wanneer je zorgkosten maakt. Het is aan jou om de afweging hiertussen te maken. 

De zorgtoeslag wordt bepaald 

Daarnaast wordt de zorgtoeslag elk jaar bepaalt door de regering. Dit is een bedrag dat je van de overheid kan krijgen om je zorgverzekering te bepalen. Het is bedoeld voor mensen die te weinig verdienen om maandelijks de premie te betalen voor de zorgverzekering. Of je zorgtoeslag krijgt is dan ook afhankelijk van je inkomen. 

Op Prinsjesdag werd duidelijk dat de zorgtoeslag dit jaar ook gaat stijgen. Dit is besloten omdat de premies ook omhooggaan. Op deze manier worden mensen met een lager inkomen geholpen om toch hun zorgverzekering te kunnen betalen. 

Vergelijk zorgverzekeringen

Om een goede keuze te maken is het verstandig om verschillende zorgverzekeringen te vergelijken met elkaar. Zo weet je wat de verschillen en overeenkomsten zijn. Het wordt dan duidelijk welke aanbieder het beste bij jouw situatie past.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.