Is een laag eigen risico voor je zorgverzekering verstandig?

Het kan nadelig uitpakken op het moment dat je te maken krijgt met hoge medische kosten. Het kan echter ook voordelen opleveren!

Aan het eind van het jaar verschillende zorgverzekeringen vergelijken helpt je maandelijks geld over te houden. Sluit de dekking van je huidige zorgverzekering nog aan bij de medische zorg die je nodig hebt? Zijn er verzekeraars die aantrekkelijke welkomstacties aanbieden voor nieuwe klanten? Het zijn verschillende redenen die het interessant maken om over te stappen naar een andere verzekeraar. Niet alleen een zorgverzekering vergelijken helpt je geld over te houden. Ook een gezonde levensstijl speelt hierbij een belangrijke rol! Door gezond te leven en regelmatig te sporten verklein je het risico op aandoeningen als een overgewicht, een burn-out, hart- en vaatziekten, enzovoorts.  

Minder snel naar de arts met een gezonde levensstijl 

Een gezond leven betekent niet alleen voldoende sporten, ook een gevarieerd eetpatroon is hier een belangrijk onderdeel van. Op deze manier krijg je alle benodigde voedingsstoffen binnen, waardoor je lichaam alle bouwstenen heeft voor een sterke weerstand. Een goede weerstand helpt virussen te verslaan, voordat ze je ziek kunnen maken. De kans dat je naar een huisarts moet bij ziektesymptomen is hierdoor kleiner. Je lichaam heeft immers geen medicijnen nodig om de ziektes de baas te kunnen zijn. Pas wanneer de klachten gedurende een lange tijd aanhouden, heb je medische zorg nodig.  

Houd je eigen risico in je eigen portemonnee 

Wanneer je in Nederland een zorgverzekering afsluit, betekent dit niet dat alle zorg door de verzekeraar betaald wordt. Nederland kent een verplicht eigen risico. In 2020 is dit eigen risico 385 euro. Zodra je medicijnen of behandelingen nodig heeft, worden deze betaald vanuit het eigen risico. Heb je aan het eind van het jaar geen medische hulp nodig gehad, dan mag je het eigen risico houden. Ieder jaar wordt door de regering vastgesteld hoe hoog het eigen risico voor het volgende jaar is. 

Verplicht en vrijwillig eigen risico 

Nederland kent niet alleen een verplicht eigen risico, maar ook een vrijwillig eigen risico. Een vrijwillig eigen risico wil zeggen dat je het eigen risico verhoogt met een zelfgekozen bedrag. Dit kan nadelig uitpakken op het moment dat je te maken krijgt met hoge medische kosten. Het kan echter ook voordelen opleveren! Zo krijg je een korting op je premie voor de reguliere zorgverzekering, wanneer je het eigen risico verhoogt. Zeker bij een gezonde levensstijl is het interessant om het verhogen van je eigen risico te overwegen. Zo houd je jaarlijks geld over voor leuke activiteiten!  

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.