Doei detox! 6x het lekkerste comfortfood

“Detoxen in januari, wellicht de koudste maand van het jaar, is gewoon niet leuk. Wij eten liever warme stoofschotels en sluiten de maaltijd af met een flink stuk taart.

Diëten doen we pas weer in de lente.”
Deze tekst kreeg ik te zien via de mail van Elle-Eten, een site over veel lekker eten, leuke restaurants, recepten, enz. enz. Op zich geen gek verhaal, behalve het afsluiten van de maaltijd met een groot stuk taart…dat zou ik even achterwege laten!

Want detoxen in de winter wordt vanuit Ayurveda ook helemaal niet aangeraden, integendeel, je mag in de winter zelfs 2 kg. aankomen i.v.m. de kou waartegen je je moet beschermen. Nu valt dat laatste tegenwoordig wel erg mee en zulke oer-mensen zijn we nu ook niet meer!

Wat wel zaak is in dit seizoen is jezelf goed voeden met warme, licht verteerbare maaltijden. Je zult ook dan merken dat je niet aankomt van meerdere warme maaltijden….

In dit seizoen, de winter, overheerst bij iedereen de Kapha energie. De eigenschappen die daarmee gepaard zijn: koud, vochtig, zwaar, statisch, stabiel, langzaam, allemaal te vinden in je lichaam en de geest. Zoals jullie weten gaan ook nu weer de tegenovergestelde eigenschappen je helpen om je goed te voelen, als je ze toepast!

Dus warmte, een saunabezoek of stoomcabine, de zwaarte laten wegmasseren door een lichaamsmassage en beweeg!! Probeer elke dag buiten te zijn door een stevige wandeling te maken. Heus, het helpt de kou te verdrijven en je voelt je daarna energieker en frisser. Een stevige wandeling is geen gehaaste wandeling, geniet van dat moment en doe alles rustig aan. Deze periode is ook een tijd van stilte, inkeer, de natuur komt ook op adem, kijk en luister daarnaar.

Wat de voeding betreft noemde ik al licht en verwarmend voedsel. Het is nu de tijd om jezelf te verwennen met heerlijk Chai-thee of de Golden Milk drank. Laat de koude yoghurt voorlopig even staan en begin je dag met een kop havermout, in vele varianten en met verschillende granencombinaties te maken. Met verse gember erin en een kop kruidenthee verdrijf je de kou en door af en toe een gezichtsstoombad te nemen met o.a. Ajwain en Eucalyptus lost het slijm in de holtes op en voorkom je verkoudheid en hoesten.

Ten slotte: Houd jezelf warm met wollen kleding, een sjaal en muts als je naar buiten gaat, weet dat 60% van je lichaamswarmte via het hoofd je lichaam verlaat. Hou dat dus vast! Pak je pantoffels als je thuis bent, draag warme sokken en geniet ook van dit mooie seizoen.

Om jullie met je voedingskeuze een beetje op weg te helpen heb ik een recept van een heerlijke complete maaltijdsoep voor jullie.

Graag zie ik jullie weer in de praktijk voor een behandeling. Kijk op de site naar de mogelijkheden en de combinaties die ik aanbied.Weet dat je welkom bent.

Met lieve groet,
Sylvia Kuperus
www.agnifabriek.nl

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.