Workshop: Detoxen met Ayurveda

Op woensdag 22 februari geeft Ayurveda praktijk Arjuna, in Soepp, een biologisch eethuis in Alkmaar, een workshop Ayurvedische detox. Het is inmiddels algemeen bekend dat afvalstoffen belastend zijn voor de gezondheid.

De Ayurvedische voedingsleer geeft daarom veel aandacht aan een goede voedingsverbranding. Want slecht verteerde voeding wordt afvalstof. Opgehoopte afvalstoffen veroorzaken veel gezondheidsklachten, belemmeren een goed functioneren van het immuunsysteem en zorgen voor energiegebrek. Daarom begint in Ayurveda elk genezingsproces of herstel van de balans met het verbranden van afvalstoffen.

Inzicht in hoe afvalstoffen ontstaan

Tijdens deze workshop krijgen deelnemers inzicht in hoe afvalstoffen ontstaan, waaraan je kunt merken dat het functioneren van je systeem belemmerd wordt door afvalstoffen en hoe je de afvalstoffen op kunt ruimen. Dat doet Ayurveda op verschillende manieren: door de dagelijkse voeding aan te passen aan je persoonlijke stofwisseling (een kenmerk van je geboorte constitutie), maar ook met specifieke detox gerechten die uit granen, groenten en specerijen bestaan en die als doel hebben het spijsverteringsvuur te stimuleren en de goede werking ervan te herstellen. Zo worden niet alleen opgehoopte afvalstoffen in de darmen verbrand, maar ook afvalstoffen die tot in de weefsels zijn doorgedrongen. Tevens worden massages en andere behandelingen toegepast om de afvalstoffen te verwijderen. In de praktijk krijgen deelnemers aan deze workshop, naast de inzichten in de oorzaken van het ontstaan van afvalstoffen en manieren om het op te ruimen, detox recepten om thuis te koken. Het avondprogramma houdt ook een proeverij in van een Ayurvedisch detox gerecht, gekookt door workshopgever en tevens Ayurvedisch therapeut Valerie Fiteni. In haar praktijk komen mensen met uiteenlopende gezondheidsklachten om een voedingsadvies, massages of andere behandelingen te krijgen. Casus (winter 2016): ‘Ingrid 61 jaar, 4 jaar incontinent, heeft sinds 6 jaar last van chronische bronchitis. Na trajecten bij verschillende artsen met weinig resultaat besluit ze met Ayurvedische voeding te gaan detoxen. Al na 12 dagen is het dragen van luiers niet meer nodig. Daarnaast nemen haar bronchitisklachten sterk af.  Vervolgens gaat ze volledig over op dagelijks Ayurvedisch eten. Ze merkt snel dat zolang ze zich aardig aan haar voedingspatroon houdt, de oude klachten wegblijven. Als zij enkele dagen in de oude eetgewoontes terugvalt, begint zij weer urine te verliezen en heeft zij weer meer last van de bronchitis. Als ze vervolgens weer Ayurvedisch gaat eten, verdwijnen de klachten weer. Informatie: 22 februari, 19.00–22.00 uur, Soepp, Hekelstraat, Alkmaar. www.ayurvedapraktijkarjuna.nl - T 06 29 42 14 92

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.