Hoe bereid je je voor op een detox sapkuur?

Het volgen van een detox sapkuur heeft ontegenzeglijk een aantal grote voordelen voor de gezondheid.

Zo helpt een sapkuur je met afvallen en het ontgiften van je lichaam - en dan met name de maag en darmen. Bovendien leidt zo’n sapkuur maar wat vaak tot een structureel gezonder eetpatroon.

Wat je echter niet moet vergeten, is dat het volgen van een detox sapkuur geen kleine opgave is. Besef je immers dat je een aantal dagen zult moeten leven op louter sappen die van koud geperste groenten en fruit zijn gemaakt. Daardoor krijgt je tijdens de kuur vrijwel alleen vezels, mineralen en vitaminen binnen. Het aantal koolhydraten, vetten en eiwitten is dan ook zeer laag. Je zult tijdens de sapkuur dus uiteraard veel discipline moeten tonen om niet aan je trek of honger toe te geven.

Aangezien een detox sapkuur veel vraagt van je discipline en je doorzettingsvermogen is een goede voorbereiding een essentiële voorwaarde om je kuur te laten slagen. Hieronder lees je uit welke aspecten deze voorbereiding zoal kan bestaan.

Neem alvast regelmatig een gezond sapje

Als je de ambitie hebt om een detox sapkuur te gaan volgen, dan is het zeker aan te bevelen om nu alvast elke dag een gezonde sap te nemen die bestaat uit koudgeperste groenten en fruit. Zo krijgt je lichaam alvast de kans te wennen aan de grote hoeveelheden micronutriënten die in deze oergezonde sappen zitten.

Drink meer dan genoeg water

Het drinken van genoeg vocht - natuurlijk het liefst in de vorm van water - is altijd belangrijk, maar in de aanloop naar een detox sapkuur zelfs des te meer. Aan te raden is om minstens twee liter water per dag te drinken in de dagen voor je met de kuur begint. Deze hoeveelheden water zorgen er namelijk voor dat je lichaam optimaal kan functioneren. Dat is hard nodig als je begint met een kuur die heel wat van je lichaam en geest zal vergen.

Sla bewerkte voedingsmiddelen af

Voor het optimaal laten functioneren van je lichaam is het nuttigen van bewerkt voedsel ook ten stelligste af te raden. Probeer de laatste dagen voor de aanvang van je sapkuur dus zo min mogelijk voedingsmiddelen te nemen met toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten. Ook zwaar bewerkt vlees kun je beter niet nemen. Deze voedingsmiddelen zijn namelijk belastend voor de spijsvertering en hebben een ontregelende werking voor vitale lichaamsfuncties.

Geen stimulerende middelen

Over een ontregelende werking gesproken: stimulerende middelen veroorzaken dat natuurlijk ook. De bekendste voorbeelden hiervan worden gevormd door alcoholische dranken en cafeïnehoudende dranken. Vooral dranken met cafeïne worden door menigeen dagelijks geconsumeerd. Mocht je bijvoorbeeld kiezen voor een 7-daagse sapkuur dan is het zeer zinvol om al ruim voor de kuur je inname van cafeïne af te bouwen. Aangezien dit tijdens een detox sapkuur natuurlijk niet kan en het hoogst ongewenst is als je tijdens de kuur te maken krijgt met ontwenningsverschijnselen.

Zorg voor een uitstekende nachtrust

Tenslotte is het opbrengen van discipline en het weerstaan van verleidingen en verlangens uiteraard het makkelijkst als je fit en goed uitgerust bent. Zorg er daarom voor dat je in de aanloop naar je detox sapkuur op tijd naar bed gaat en genoeg tijd inruimt voor een lange en goede nachtrust. 

Daarnaast zijn er nog genoeg tips om je goed voor te bereiden op en detox sapkuur. Met de juiste detox coaching weet je dat je goed voorbereid aan je detox kunt beginnen. Bovendien krijg je tijdens de detox ook begeleiding.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.