Tips om de winter de baas te blijven

Winter in Nederland betekent voor veel mensen vooral duisternis, kou en nattigheid.

Het zijn niet de meest ideale omstandigheden voor ons om in te leven, maar we moeten er wel doorheen. Hoe wapen je jezelf het beste tegen de winter?

In de lente en de zomer trekken we er massaal op uit, maar in de winter zijn we geneigd om veel vaker binnen te blijven. Eigenlijk heeft dat een averechts effect, want daardoor komen we minder in beweging en neemt onze weerstand af. Het is juist goed om in de koude wintermaanden lekker naar buiten te gaan. Wel goed aankleden natuurlijk, maar van de kou hoef je echt niets te vreten. Sterker nog, het zorgt ervoor dat je sterker uit de strijd komt. Bovendien is het zinvol om elke dag in elk geval wat zonlicht te pakken, omdat je lichaam dat nodig heeft voor de aanmaak van vitamine D3. Deze vitamine speelt een belangrijke rol voor de weerstand, maar een tekort aan vitamine D3 heeft ook invloed op onze gemoedstoestand. Voorkom somberheid dus door overdag geregeld buiten te zijn. Eventueel kun je ook kiezen voor een extra dosis vitamine D3 in de vorm van een supplement.

Maak je huis knus en gezellig

Om de winter positief te doorstaan, is het ook een goed idee om je huis wat op te fleuren. Lampjes of kaarsjes, leuke accessoires, kussentjes, enzovoort. Zorg ervoor dat je jezelf er helemaal thuis voelt en geniet van die sfeer. Zo zorg je ervoor dat je met een fijn gevoel binnenshuis verblijft en voorkom je dat je jezelf wat down gaat voelen. Zet leuke muziek op, kijk die leuke film die je al zo lang wilde zien, kortom: besteed wat extra tijd aan vermaak.

Ga op tijd naar bed

Dieren leven naar het ritme van de natuur. Wij mensen hebben in de loop der eeuwen ons eigen ritme ontwikkeld en dat wijkt soms behoorlijk af van het natuurlijke ritme. In de wintermaanden wordt het vroeger donker, dus is het ook helemaal geen gek idee om wat vroeger je bed in te stappen. Niet direct twee uur eerder, maar heel geleidelijk kun je het tijdstip waarop je gaat slapen wat vervroegen. Probeer bovendien om in het laatste uur voordat je gaat slapen niet meer te kijken naar beeldschermen, want die zorgen ervoor dat je daarna minder gemakkelijk in slaap valt.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.