Waarom krijgen we koude handen en voeten?

Ken je het gevoel dat je voeten aanvoelen als ijsklompen en dat ze niet warm te krijgen zijn?

Of dat je zelfs met de verwarming aan nog voortdurend in je handen zit te wrijven van de kou? Hoe komt het precies dat dit gebeurt, is het zorgelijk en kun je er iets aan doen? Hieronder een toelichting op dit verschijnsel, dat op zich vrij normaal is, maar in sommige gevallen een achterliggende oorzaak kan hebben die je wellicht niet had vermoed.

Vernauwing van de bloedvaten

Ons lichaam is een perfect geoliede machine die op vrijwel alle denkbare omstandigheden een passend antwoord heeft. Een goed voorbeeld daarvan is de manier waarop het lichaam reageert op temperatuurswisselingen in onze omgeving. Als we ons in een koude omgeving bevinden, gaat ons lichaam meer energie verbruiken. Logisch, want onze eigen lichaamstemperatuur moet op peil blijven en er is dus wat meer energie nodig om de boel van binnen warm te stoken. Een automatische reactie van ons lichaam daarbij is het vernauwen van de bloedvaten in de zogenoemde uitstekende delen van het lichaam. Denk daarbij met name aan de handen en voeten, maar bijvoorbeeld ook aan de neus. Er stroomt op dat moment minder bloed naar deze uitstekende delen en daardoor gaan ze koud aanvoelen.

Roken

Mensen die roken, krijgen nicotine in hun lichaam. Deze stof zorgt ervoor dat er meer adrenaline in het bloed terecht komt. Het gevolg is dat de bloedvaten samentrekken en in feite ontstaat daardoor hetzelfde effect als hierboven is omschreven. In de regel zullen mensen die roken daardoor vaker last hebben van koude handen en voeten.

Vrouwelijke hormonen

Vaak wordt gesteld dat vrouwen meer last hebben van koude handen en voeten dan mannen. Dat klopt, want dit hangt nauw samen met de hormoonhuishouding van de vrouw. Die hormonen zorgen ervoor dat de bloedvaten zich vernauwen. Reden hiervoor is dat met name de baarmoeder en eierstokken van de vrouw altijd in topconditie moeten blijven, dit zijn immers de organen die een cruciale rol spelen bij onze voortplanting. Daarom zijn ze van nature extra beschermd. Door elders de bloedvaten te vernauwen, stroomt er altijd voldoende bloed naar deze organen. Helaas heeft dat dus wel tot gevolg dat de vrouw vaker koude handen en voeten heeft.

Diabetes

Ook voor diabetespatiënten is het hebben van met name koude voeten een bekend verschijnsel. Bij deze aandoening kunnen zelfs delen van de voet helemaal afsterven, met een noodzakelijke amputatie tot gevolg. Dit heeft te maken met afwijkingen die ontstaan in de slagaders die het bloed naar het de voeten moeten transporteren. Bij pakweg de helft van alle diabetespatiënten is hiervan sprake. Tel daar nog eens bij op dat diabetes vaak zorgt voor een verminderde hartfunctie en je begrijpt hoe hierdoor problemen kunnen ontstaan.

Onvoldoende vitamine B12

Ook je dagelijkse eetpatroon kan van invloed zijn op het krijgen van koude handen en voeten. Met name wanneer je onvoldoende vitamine B12 inneemt, kunnen dergelijke klachten eenvoudig verklaard worden. Deze vitamine is namelijk belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen in het lichaam. Normaal gesproken krijg je voldoende vitamine B12 binnen via de voeding. Deze vitamine zit onder meer in vlees, vis, melk, boter, kwark, yoghurt, kaas en eieren. Je hebt vitamine B12 ook nodig voor het correct laten functioneren van het zenuwstelsel.

Leeftijd

Tenslotte is ook onze leeftijd een bepalende factor. Naarmate de jaren verstrijken, gaat ons hart minder krachtig pompen. Juist die kracht is belangrijk om het bloed in elke uithoek van het lichaam te krijgen. Vergelijk het maar met een tuinslang die aangesloten is op een waterkraan. Draai je de kraan verder dicht, dan spuit het water er niet meer uit, maar sijpelt er slechts een miezerig straaltje uit het einde van de slang. In je lichaam valt dit te vertalen naar een verminderde bloeddruk in de uitstekende delen, met dus ook weer als resultaat dat je koude handen en voeten krijgt.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.